AKTUÁLIS
Isten ajándékai ők, színes szalaggal csomagolva!
Van az évnek egy napja, amikor Kisvárdán kék pólós gyerekek, fiatalok és felnőttek, a szívük fölé tűzött kék szalaggal és kék lufival a kezükben sétálnak végig a város sétáló utcáján.

Ez a nap idén ma volt, amikor is az április 2-i autizmus világnap alkalmából kicsik és nagyok, családok, baráti társaságok, kollektívák, valamint oktatási intézmények óvodásai és iskolásai együtt nyújtották kezüket az elfogadás és a szeretetük jeléül a városunkban élő, vagy itt gondozott sérülteknek.

Az ENSZ azzal a céllal jelölte ki április 2-át az autizmus világnapjának, hogy felhívja a figyelmet az autizmus spektrum zavarra, amely tízmilliókat érint a földön. Az autizmus pontos oka még nem ismert, de szakemberek szerint genetikai és környezeti hatások kombinációja okozza. A tudomány pillanatnyi állása szerint nem gyógyítható, létezik azonban sokféle fejlesztési mód, amivel az autista emberek élete megkönnyíthető, képességeik pedig fejleszthetőek. Minden századik emberből egy autizmus spektrum zavarban érintett, ma Magyarországon minimum 100.000 autista személy él.

„Hiszem azt, hogy ha elfogadjuk, és mi is megtanuljuk az autista szemüveget használni, akkor tudunk igazi segítő támaszává válni gyermekeinknek, és ha türelmesek vagyunk, akkor idővel az a távoli fénytelen kiscsillag is egyre fényesebbé és tündöklőbbé válik!” - ezt mondta Leleszi Tibor ünnepi beszédében, miután a séta végén, a résztvevők megtöltötték a Művészetek Háza színháztermét. „Városi rendezvényünk azt is jelzi, hogy a köztünk élő „esőemberek” igenis értékes részei a társadalomnak, nálunk itthon, Kisvárdán is! Tehetségesek és képesek kimagasló dolgokat véghezvinni és eredményeket elérni! És nem utolsósorban: óriási szívük van! Egy nap egy évben, éreztethetjük mi is a feléjük irányuló szeretetünket, elfogadásunkat, valamint azt, hogy ők is tudnak olyan fényesen ragyogni mint a legszebb és legtökéletesebb csillagok!” - fogalmazott a polgármester.

A kulturális műsorban közreműködött a Délibáb AMI az „Anasztázia”-keringővel, Dégi Zoltán koreográfiájában; a Szent György Görögkatolikus Általános Iskola és Óvoda énekkara pedig a „legyetek jók, ha tudtok” dallal, dr. Pappné Petrasevits Anasztázia igazgatónő vezetésével.

„Köszönettel és meghatódva állok ma itt, hiszen egy olyan nemes gesztus részeseivé válhattunk polgármester úr által, amely egy erős iránymutatás minden ember számára! Mutatja azt az önzetlen szeretetet és elfogadást, amely érezteti a sérült emberekkel, hogy Ők is olyanok mint MI: értékesek, színesek és végtelenül szerethetőek! Isten ajándékai ők mindannyian, színes szalaggal csomagolva!” - mondta meghatódva köszöntőjében Nagy Ágnes, a Fogyatékos Személyek Nappali Ellátása szakmai egységvezetője.

A „színes szalaggal csomagolt” CSODÁK közül:

- Nagy Szabolcs és Barta Zsolt zongorajátékát mutatta be, melyet Dr. Gulácsyné Turi Erika Erzsébettől, a Weiner Leó Alapfokú Művészeti Iskola zongora tanszakának munkaközösség-vezetőjétől tanultak.

- Szabó T. Anna: Van egy világ, illetve Keller Mariann: Más vagyok című verseit a leghitelesebben és a legmeghatóbban szavalta el Bessenyei Gábor és Nagy Szabolcs. Felkészítőjük Balogh Valéria.

- Az ünnepség fináléjában kék pólós, zöld-és kék színű kesztyűs csapat - ellátottak, gondozóik és szülők - álltak a színpadra, akik széles mosollyal az arcukon, Oláh Gergő-Mosoly! Című dalára mutatták be táncos produkciójukat, melyet Barabásné Juhász Csilla készített.

A résztvevők a vastaps után boldogan vették át a polgármester ajándékait, melyből minden fellépő, gyermek-fiatal-és felnőtt egyaránt részesült. A legnagyobb ajándékot azonban minden jelenlévőtől egyszerre, egy emberként kapták a kisvárdai esőembereink: ha jelképesen is, de fogták a kezüket, és a szívük egy részét ma ők is kékre színezték!

Az „Egy nap az autizmusért” városi rendezvény végén – ahogyan az elmúlt években is – sok-sok kék léggömb repült a magasba, hírét víve az elfogadásnak és az önzetlen szeretetnek!

- Friss Média -

fotók: Szabó Sándor