KULTÚRA
Programok
Ismét lesz farsangi felvonulás Panyolán
Immáron IX. alkalommal szervezik meg a hagyományőrző farsangi felvonulás február 4-én Panyolán. A hajdanán a fonóban megélt jeleneteket, szatmári állatalakoskodó szokásokat elevenítik fel a télűző eseménnyel. A nap különlegessége, hogy a Kossuth Rádió Országjáró műsora öt órán keresztül élőben jelentkezik a helyszínről, így ország-világ megismerheti a Szatmár örökségét.

Minden évben újdonságot kínál a panyolai hagyományőrző farsang. Tavaly a mohácsi busók mutatták meg, ők hogyan űzik el a telet. Konferencián pedig azt vizsgálták az egybegyűltek, hogy melyik tájegységen milyen farsangi kultúra él még hazánkban.

"Örültünk, hogy a mohácsi busók mellett Hargita megye szakemberei is nálunk jártak. Az idén már ők is egy egész csapattal érkeznek, hogy bemutassák a határon túli Szamos- menti értékeket. A mohácsi busók szintén velünk alakoskodnak, hogy együtt űzzük el a telet. Az idei farsangunk további újdonsága, hogy délelőtt 10 órától a kicsik a Kultúrpajta sorozatunk második alkalmán, a GyerekPajta Kölyökfarsangján ismerhetik meg vidékünk szokásait. A maskarás beöltözés mellett hangszerbemutató, néptánc, kézműves foglalkozás élménye kínál feledhetetlen pillanatokat a Sóstói Múzeumfalu közreműködésével és a Fonogram-díjas Veronaki kvartett télűző koncertjével, a legbulisabb kedvenc dalaikkal. Disznótoros, farsangi fánk és pálinkakóstoló lesz a megállóhelyeken. A kicsik is bekapcsolódnak a 13 órától kezdődő IX. Hagyományőrző Farsangi felvonulásba gólya, medve, pulyaszedő, kecske és egyéb hagyományos maskarába bújva, hogy az 1965-ös televíziós felvételek és Ujváry Zoltán professzor, néprajzkutató gyűjtései alapján idézzék vissza a fonóban történt jeleneteket. A Szamosparti Nyugdíjas Klub tagjai még maguk is ott voltak, megélték ezeket a különleges eseményeket” - tudtuk meg Muhari Zoltán polgármestertől.


A régi történéseket picit mai köntösben, de a szatmári szokásokra, a szatmári örökségre építve űzik el a telet Panyolán. A felvonulás során kinyílnak a porták és megannyi színes programot kínálnak a szervezők, hogy együtt idézzék meg népi kultúránkat, hagyományainkat. A Nyírség-, a Kisdeák Táncegyüttes előadásai, néptánc és medvetáncoltató népi játéka, a Hargita megyei farsangolók nagykászoni bikaütésével és a Szatmári Alapfokú Művészeti Iskola diákjainak citeramuzsikájával színesítik a délutáni programokat. Este a Rozsályi Hajnalpelika Kisszínpad parasztkomédiája, a Nyírség Táncegyüttes fellépése és táncháza ígér feledhetetlen élményeket a Bakos Zenekar kíséretével. Panyola az a családias hely, ahová mindenki szívesen megy, hiszen a régi idők emlékeit idézik vissza és élhetik át kicsik és nagyok egyaránt.

- FrissMédia -