NAGYVILÁG
Belföld
#Kisvárda
#diákmunka
Indul a diákmunka Kisvárdán is
Kisvárdán több mint 100, a megyében összességében legalább 3000 diák vehet részt a kormány által finanszírozott - 418 millió forint keretösszegből megvalósuló - nyári Diákmunka 2020 programban. Ez az összeg az országos keret 15 százalékát jelenti, ami jelentős segítség a diákoknak.

Román István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja elmondta, az önkormányzati diákmunka keretében a munkáltató a területi, települési önkormányzat és önkormányzati alaptevékenységet végző intézménye, illetve egyházi jogi személy lehet. A diákok havi munkabérét, valamint az arra rakódó szociális hozzájárulási adót az állam 100 százalékig megtéríti. A mezőgazdaság, turizmus és vendéglátás területén történő foglalkoztatás esetén, az állam a munkabér és a szociális hozzájárulási adó 75 százalékát fizeti meg, a fennmaradó bérköltséget és járulékait a foglalkoztatónak kell viselnie.

A támogatás alapja mindkét területen a minimálbér, ami havonta 161 000 forint, illetve a garantált bérminimum, 210 600 forint. Vagyis ez szakképzettséget nem igénylő munkakörök esetében havi 120 750 forint munkabér, szakképzettséget igénylő munkakörök esetében pedig 157 950 forint munkabér, és a kapcsolódó szociális hozzájárulási adó támogatását jelenti.

Román István, megyénk munkaerőpiaci helyzetéről szólva kiemelte, hogy az új koronavírus miatt kialakult kedvezőtlen folyamatok negatív hatásainak csökkentésre bevezetett kormányzati munkahelyteremtő és megtartó programra 2200 vállalkozása jelentkezett.

Román István beszámolt arról, hogy az elbírálási - a kormányzat által megszabott rendkívül szűk nyolc napos - határidőt, a foglalkoztatási főosztály munkatársai tudják tartani, a beérkező pályázatok elbírálása folyamatosan zajlik. A kormánybiztos kitért arra is, hogy a napokban újabb 1500 közfoglalkoztatottnak tudtak munkát biztosítani különböző közmunka programokban.

Román István úgy véli, hogy a folyamatban lévő programok és a most induló diákmunka is nagy mértékben elősegít megyénk gyors munkaerőpiac regenerálódását.

Lapunk úgy tudja, hogy eddig több mint 7 ezer munkahely megőrzését tette lehetővé a csökkentett munkaidős foglalkoztatási program, és mintegy egymilliárd forintot fordítottak megyénkben ennek a foglakoztatási formának a támogatására.

A Diákmunka 2020 további részletekről dr. Nagy Ervin, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Foglakoztatási Főosztály főosztályvezetője beszélt, aki elmondta: a nyári Diákmunka 2020 programban 16-25 év közötti nappali tagozatos diákok vehetnek részt. A tanulók két típusú: önkormányzati, illetve a mezőgazdaság, a turizmus és vendéglátás területén folytatott diákmunkára jelentkezhetnek.

A diákok mindkét esetben maximum két hónapra vállalhatnak munkát, de míg előbbinél legfeljebb napi 6 órában, utóbbinál már napi 8 órában is dolgozhatnak. Van lehetőség rövidebb munkaidőben történő foglalkoztatásra is, de ezek esetén az állami támogatás arányosan csökken.


Kiemelte, a diákoknak a területileg illetékes járási, vagy fővárosi kerületi hivatal foglalkoztatási osztályán kell kérniük a nyilvántartásba vételüket. A munkáltatók a program hivatalos meghirdetésétől nyújthatják be munkaerő igényüket, amelyben a szükséges létszámot meg kell határozniuk, a szakmát, foglalkoztatási területet pedig megadhatják. A dokumentumot a járási hivatalok foglalkoztatási osztályaihoz kell eljuttatniuk. A nyári diákmunka programról az érdeklődők a www.munka.hu oldalon találhatnak további tájékoztatást.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a hárommilliárd forintos keretösszeggel meghirdetett programra mintegy 21 ezer diák jelentkezésére számít országszerte.