AKTUÁLIS
#Napkor
#gyermeknap
Ilyen volt a gyermeknap Napkoron - videó
Még a szakadó eső sem rontotta el a kedvét annak a 228 gyermeknek, akik ma a napkori Jósika Miklós Általános Iskolában ünnepelték a gyermeknapot. Videónkból megtudhatja, hogy milyen ma gyerkőcnek lenni, láthatja Nati rajzait, és az is kiderül, hogy a konyhában milyen finomsággal készültek a konyhás nénik.

Bár valószínűleg gyermekeinknek minden nap egy picit gyermeknap, de ez a nap mégis más. A gyermeknap, amit a világon sok országban megünnepelnek, Törökországból ered, és különösen a volt kommunista országokban vált népszerűvé. Magyarországon 1931-től ünneplik (akkor még gyermekhétnek hívták), 1950 óta - valószínűleg sok gyermek nagy bánatára - már csak egy nap és május utolsó vasárnapján tartják. Napkoron "az emlékezet óta" iskolai keretek közt tartják a gyereknapot. 30-35 évvel ezelőtt a település szélén lévő fenyveserdő mélyén gyűltek össze a lurkók.

Akkor, meséli Vislóczki Ágnes nyugdíj előtt álló pedagógus, még disznóvágással volt egybekötve a gyereknap, hiszen a sok éhes szájnak enni kellett adni. Egy disznóból letudták a reggelit és az ebédet. Érdekességként elmeséli, hogy gyereknapkor sokszor esett az eső... abban az időben olyankor haza kellett menniük.

Az eső ma sem maradt el, épp zumbázás közben ömlött a több száz diákra a település sportpályáján. Viszont most, jegyzi meg a tanár, nem haza, hanem az iskola tornatermébe és a tantermekbe menekültek be a gyerekek. Az eső ellenére felhőtlen kacagástól volt hangos az iskola, hiszen minden lurkó megtalálta a neki tetsző foglalatosságot s most még azért sem kaptak dorgálást, ha a folyosón rohangáltak. Az önkormányzat jóvoltából a sportpályán volt egy hatalmas ugrálóvár, henna- és arcfestés, mandalafestés, sport- és játékos ügyességi vetélkedők és persze a hagyományőrzésről sem feledkeztek meg, hiszen csutkababát is lehetett készíteni ezen a napon.

Sajnos a 30-35 évvel ezelőtt hagyománynak számító disznóvágás mára már kiveszett, ennek ellenére ma sem maradt éhesen egy gyerkőc sem. A nemrég korszerűsített iskolai konyhában délre 1200 db fánkot formáltak meg dolgos kezek, s kentek rá ízletes lekvárt, amit a konyhás nénik szerint nagyon szeretnek a gyerekek.

Nézze meg videónkat:


- FrissMédia -