AKTUÁLIS
#Gyulaházi
#Űrrepülési központ
#Űrrepülés-történeti látogatóközpont
Így áll most az Űrrepülés-történeti látogatóközpont építése Gyulaházán
Az első és eddig egyetlen magyar űrhajós, Farkas Bertalan szülőfalujában, Gyulaházán jól haladnak az Űrrepülés-történeti látogatóközpont építési munkálatai.

1949-ben Gyulaházán született Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós, aki 1980-ban egy Szojuz fedélzetén járta meg a világűrt. A történelmi eseményhez kapcsolódóan eddig csak a helyi iskola mellett található asztronauta szülőházában lehetett megtekinteni egy űrrepülés-történeti kiállítást.

Gyulaháza Község Önkormányzatának megbízásából, a "KE-VÍZ 21" zRt. kivitelezésében hamarosan elkészül egy új, Űrrepülés-történeti látogatóközpont is, ami a Felső-Tiszavidék turisztikai fejlesztésének részeként valósul meg. A beruházás összesen öt rétközi településen hét különböző fejlesztést foglal magában.

A gyulaházai látogatóközpont azért is különleges, mert a bezárt Közlekedési Múzeumból a teljes űrrepülés-történeti kiállítási anyag egy része ide kerül, valamint a NASA Gateway to Space kiállításához hasonló űrkutatási technikai vívmányok is megtekinthetőek lesznek az intézményben.

A helyszínen járt Dr. Seszták Miklós, a térség országgyűlési képviselője, akinek a beszámolója szerint jól haladnak a látogatóközpont építési munkálatai. Az épület 3 részre tagolódik: a kiállítótér 237 négyzetmétert, a fogadótér 40 négyzetmétert, a szociális és kiszolgáló helyiségek pedig 94 négyzetmétert tesznek ki. A nyitás pontos időpontja még nem ismert, de a munkálatok befejezése után hamarosan megnyithat a komplexum.

Fotók: Facebook - Dr. Seszták Miklós