NAGYVILÁG
Belföld
#fagyi
#Időjárás
Holnap farkasordító hideg lesz, már a ma hajnal sem volt piskóta
Országszerte fagyosan indul a reggel, átlagosan -6,6 fokig süllyedt a hőmérséklet, és a szezonrekord is több helyen megdőlt - írja az OMSZ. Verpeléten mínusz 14,3 fokig süllyedt a hőmérséklet. Holnap Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében mínusz 15 fok alá is csökkenhet a hőmérséklet.

A mai napra vonatkozó abszolút hideg rekordtól azért elég messze voltunk, ugyanis még 1942-ben Putnokon mínust 29,5 fokot mértek. A rendőrök közben aggódnak a nagy hideg miatt. Azt írják, hogy sokan elővették és megélezték korcsolyájukat arra számítva, hogy tavaink, folyóink is befagynak. Azt írják a legfontosabb ökölszabály, hogy a szabad vizek jegére csak akkor lehet lépni, ha az kellő szilárdságú, nem olvad, nem mozog. Vagyis a jég legalább 10 cm vastag, de inkább több. Ha ez a feltétel nem teljesül, felejtsük el a korizást, mert ilyenkor a jégre menni életveszélyes!

Ha beszakadt a jég akkor fontos, hogy a jeges vízből mentett embert ne vigyük azonnal túlfűtött meleg helyre, hanem jeges ruháitól megszabadítva, fokozatosan melegítsük fel. Ha bármilyen jéggel kapcsolatos veszélyhelyzetet észlel (beszakadás, süllyedés stb.) azonnal hívja a 112-es segélyhívót!

Amúgy nem a szombat hajnal volt igazán hideg, hanem a vasárnap éjszaka lesz az. A keleti országrészbe mínusz 17 fokot is elképzelhetőnek mondanak a szakemberek. HIvatalosan megfogalmazva így szól az OMSZ előrejelzése: A következő napokban északkelet felől elér bennünket a szibériai eredetű fagyos levegő, hatására az éjszakai órákban országszerte fagy várható, sőt a derült, szélvédett, hóval borított keleti területeken akár mínusz 17 fokig is csökkenhet a hőmérséklet.