Tudomány és Technika
Hogyan segítik majd mindennapjainkat a jövő okosotthonai?
A jelenkor technológiai robbanásai, mint az önvezető autók vagy a mesterséges intelligencia alapú okosotthonok az elkövetkezendő években hatalmas fejlődésen mehetnek keresztül. Sőt mi több, a smart home megoldásokat már nem csak globális szinten, hanem hazai viszonylatban is egyre nagyobb érdeklődés övezi.

Míg a ma elérhető rendszerek még csak a technológia előfutárainak tekinthetők, az elkövetkezendő 3 évben a háztartások ötödében fellelhető lesz valamilyen otthonvezérlést támogató megoldás globális szinten.

Mégis milyen új fejlesztésekkel találkozhatunk a közeljövőben és hogyan segíthetik mindennapjainkat a jövő okosotthonai?

Nem csak a kényelemre lesz nagy igény

A smart home megoldások fejlődésének motorját egyértelműen a folyamatosan változó fogyasztói igények jelentik. Mind a már technológiába beleszülető generáció, mind az új irányelveket képviselő építtetők ösztönzik a fejlesztőket az energiatakarékossági szempontokon túlmutató, biztonsági és szociális funkciók integrálására az otthonvezérlést támogató virtuális megoldásokba. A jelenkor fogyasztói trendjeit – mint az energiahatékonyságot vagy zöld gondolkodásmódot – megfelelően kiszolgálják a piacon jelenleg is elérhető rendszerek, ám Magyarországon még nem beszélhetünk valódi okosotthon-piacról, de a hazai gyártóknak is fel kell készülniük az egyre növekvő igényekre.

A fogyasztói társadalom jövőjének középpontjában a tudatosság és az időmegtakarítás áll. A jövő fogyasztói esetén már nem csak az energiatakarékossági szempontokon vagy a kényelmi funkciókon lesz hangsúly otthonuk automatizálásakor, hanem számos szabadidős, biztonsági és egészségmegőrző funkció meglétét is elvárják majd az új technológiákat piacra dobó gyártóktól.

Amikor a mesterséges intelligencia is beköltözik az otthonunkba

A folyamatosan fejlődő megoldások esetén az egyik legnagyobb áttörést a kifinomult szenzortechnika jelentheti, hiszen ez lehetővé teszi a mesterséges intelligencia integrálását az otthonautomatizálásba. A MI alapú eszközök képesek lesznek majd tanulás révén a szenzorok által gyűjtött és megtanult viselkedési minták alapján a működésre, felváltva az emberi programozást.

Az AI-eszközök okosotthon rendszerekbe való importálásának egyik fő célja pedig az egészségtámogtás. A gyártóknak fel kell készülniük arra, hogy az alvásfigyelésen túl sokkal inkább a testhőmérsékletet felügyelő rendszereket, az allergéneket észlelő szenzorokat és a mindennapi tevékenységek révén esetleges elváltozásokat kimutatható megoldásokat fogják keresni a piacon.

A beépített okosotthon rendszerrel rendelkező felhasználók számára fejlesztett applikációk lehetővé teszik majd az életvitel nyomon követését, ezáltal pedig az egészséges életmód kialakítását és fenntartását. A mesterséges intelligencia segítségével a felhasználók folyamatos elemzéseket kaphatnak a jelenlegi egészségügyi állapotukról, és ha kell, visszajelzésekkel és útmutatásokkal láthatja el őket a rendszer, de akár a rejtett, lappangó betegségekre is hamarabb fény derülhet.

Kiaknázatlan területek a mesterséges intelligencia esetén

Az egyik és talán legfontosabb feltörekvő trend az otthonvezérlés világában a biztonság. A beépíthető szenzortechnikának nem csak a megelőzésben és a kárenyhítésben juthat kiemelkedő szerep, hanem kiterjedhet a távvezérelhető zárakra, kamerarendszerekre és drónos biztonsági megoldásokra is. Emellett az összes automatizált rendszer a házban képes lesz egy közös platformon kommunikálni, így bárhonnan és bármikor értesülhetünk az esetleges történésekről.

Forrás: Rackhost.hu

- FrissMédia -

Fotó: Pixabay