Tudomány és Technika
#digitális bíróság
High-tech a Nyíregyházi Törvényszéken
Különleges eseménynek adott otthont ma a Nyíregyházi Törvényszék. A résztvevők megismerkedhettek a bíróság legújabb digitális fejlesztéseivel.A megnyitó beszédeket követően a törvényszék elnöke sajtótájékoztató keretében jelentette be, hogy a Kisvárdai Járásbíróság épületfelújításnak első ütemeként megkezdődött a tervezés.

A Digitális Nyílt Nap elnevezésű országos rendezvénysorozat keretében Nyíregyházán ma mutatták be az érdeklődőknek a XXI. század bíróságának tervezett és már megvalósult technikai újdonságait. Dr. Nyakó Zsuzsanna, a törvényszék elnöke ünnepélyes köszöntőjében kiemelte a digitális fejlesztések jelentőségét, melyek alkalmazása nagymértékben elősegíti az ügyfelek bírósághoz történő hozzáférését valamint a bírák minél gyorsabb ítélkezését.


Beszédében kiemelte, hogy aki ma a bíróságokkal kapcsolatba kerül, azt tapasztalhatja, hogy a bíróságok információ-technológiai felszereltsége élvonalbeli. Az elnök asszony ismertette a standokon kiállított technikai újításokat, így megismerhettük a jogi beszédfelismerő szoftver, a távmeghallgatás, a képzéseket digitalizáló új megoldások, illetve az e-akta előnyeit. Hangsúlyozta annak jelentőségét, hogy az Országos Bírósági Hivatal ezidáig példátlan méretű beszerzést hajtott végre annak érdekében, hogy a bírákat korszerű informatikai eszközökkel lássa el. A Nyíregyházi Törvényszéken a mai napon vehették birtokba a bírák a mobil eszközöket, jellemzően korszerű laptopokat.


A rendezvényen az Országos Bírósági Hivatal elnökének képviseletében dr. Kékedi Szabolcs elmondta, hogy a program célja a már meglévő elektronikus bírósági folyamatok és ügyintézés további fejlesztése. Hangsúlyozta, hogy a magyar bíróságok az elektronizálás tekintetében egy felmérés szerint kiemelkedő helyen szerepelnek az Európai Unió bíróságai között. Kiemelte a Digitális Bíróság projektben megvalósuló informatikai alkalmazásokat, amelyek lehetővé teszik a bírósági iratokba távolról történő betekintést. Az e-akta elnevezésű alkalmazással az ügyfelek a nap 24 órájában, online betekinthetnek a bírósági irataikba.


Az OBH elnökének célkitűzése eredményeképpen ma már országos szinten megvalósulhat az, hogy minden bíró – a saját igényeinek megfelelően kiválasztott – mobil informatikai eszközön tértől függetlenül végezze munkáját.

Dr. Fülöp Natasa, az OBH képviselője elmondta, hogy fejlődés messze túlmutat az informatikai eszközök beszerzésén, hiszen mindig ott van mögöttük az ember. A XXI. századi bíróságot csak professzionális, a fiatal generáció igényeihez szabott képzési rendszer megvalósításával lehet építeni. A jövőben a magas színvonalú, gyors ítélkezés biztosításának záloga az új generáció hatékony képzése.


A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatalnál már a gyakorlatba átültetett digitális vívmányokat dr. Gégény Zoltán, a hatósági főosztály vezetője ismertette. Ez alkalommal a törvényszék udvarára kitelepülő Mobil Kormányablak (busz) a bíróság dolgozóit várta elektronikus ügyintézésre.


Az OBH által az Európai Uniótól a Közszolgálati Fejlesztés Operatív Programban (KÖFOP) elnyert támogatás eredményeként valósultak meg a technikai fejlesztések. A Nyíregyházi Törvényszéken négy olyan tárgyalótermet alakítottak ki, amelyek lehetővé teszik élő kép és hang továbbítását nagyobb távolságra lévő igazságszolgáltatási szervek között. Így lehetőség van többek között arra, hogy az ország egyik végén élő tanú utazás nélkül meghallgatható legyen egy távolabbi bíróságon. A legújabb technikai fejlesztés a beszédfelismerő és leíró szoftver, amely kiválóan alkalmazható a bírói munka során akár ítélet írásba foglalása, akár jegyzőkönyvek rögzítése céljából.

A digitális fejlesztések kiválóan illeszkednek a fiatal generáció igényeihez és képzettségéhez is, hiszen a jogi ismeretekkel kapcsolatos képzések elérhetők podcast és videóformában is, valamint bevezették az e-learning képzési rendszert.

A nagy sikerű Digitális Bíróság projekt a bíróság történetének legsokoldalúbb fejlesztési programja, hiszen a szervezet működésének minden területét átszövi.


- FrissMédia -