PUZZLE
#Az erdő szava programsorozat
#Hejcei Művésztelep
​Hejcén meghallották a természet hívását: indul “Az erdő szava” programsorozat
A kis falu elképesztően gazdag természeti értékekben, épített örökségben is. Itt működik a Hejcei Nemzetközi Művésztelep, mely fennállásának 30. évfordulója alkalmából, augusztus 10-én 10:30-kor indítja el „Az erdő szava” nevet viselő programsorozatot.

A zempléni Hejce egy rendkívül sokszínű és egyedülálló hegyi falu. A lakosok száma ugyan csekély, alig 350 fő, de látnivalókban és történelmi pillanatképekben igen gazdag. A község megőrizte az 1800-as évek építészeti stílusát, továbbá itt található az, az Eszterházy kastély, amit gróf Eszterházy Károly építtetett. Hejce kiterjedt pincerendszerrel rendelkezik, ami a történelmi idők során sokszor védte a helyieket, és a magyar kulturális örökséget is. Itt van a Bors-hegy, ami egy repülőgép baleset helyszíne volt: 2006. január 19-én a szlovák légierő An–24-es repülőgépe, 43 emberrel a fedélzeten, műszaki okok miatt lezuhant, a fákat egy 800-szor 40 méteres sávban letarolva. A tragédia helyszínén 42 kopjafa állít emléket a tragédia áldozatainak.

Hejce a művészet térképére is felkerült, hiszen már három évtizede működik itt az alkotótábor,amit Horváth János egyetemi tanár és festőművész alapított, és 20 éve az önkormányzat is támogatja. A művészek több országból (Szerbia, Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Erdély) érkeznek, és az általuk készült műveket magyarországi és külföldi tárlatokon is kiállítják.

A 30 éves kerek évfordulóra indítják útnak “Az erdő szava” programsorozatot, augusztus 10-én. A rendezvény szervezésében részt vesz a művésztelep és az önkormányzat mellett a QUERCUS Egyesület is, amit a pandémia alatt alapítottak a környezetvédelmet és természetjárást szorgalmazó helyiek.

Augusztus 10-én 10:30-kor kezdődnek a programok a 2006-ban lezuhant repülőgép áldozatainak emlékművének megkoszorúzásával. Ezt követően a látogatók megtekinthetik a római katolikus templom épületét és pincerendszerét, majd végül részt vehetnek a több napos alkotótábor remekműinek kiállításán.

Az erdő szava vár mindenkit, aki felel a hívására!