NAGYVILÁG
Belföld
#tungsram
Hatalmas volt az érdeklődés a Modern Gyárak Éjszakáján Kisvárdán
A Modern gyárak éjszakája programsorozaton az első évben 25 gyár és 2 ezer ember, a második évben 36 gyár és 2800 ember vett részt, idén pedig 73 üzem és több mint 6500 ember volt kíváncsi a rendezvényre. A Tungsram a kezdetektől fogva aktívan részt vesz a programban, tavaly már a kisvárdai üzemegységük is csatlakozott. Ezt folytatva az idén is kinyitotta a gyárkapuit az 550 főt foglakoztató nagy múltú kisvárdai Tungsram.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium immár harmadik alkalommal rendezte meg a Modern Gyárak Éjszakáját, ahol a hazai okos gyárak és nemzetközileg is versenyképes ipari üzemek a lakosság számára engedtek bepillantást mindennapi működésükbe.

73 gyár, 12 szektor, minden megyében izgalmas, interaktív programok – ez számokban a 2019-es Modern Gyárak Éjszakája. 2018-hoz képest megduplázódott a kapuit kitáró mai technológiákat, megoldásokat bemutató gyárak száma.

A Tungsram a kezdetektől fogva bekapcsolódott a programba, a kisvárdai gyáruk először 2018-ban, már akkor is nagy volt az érdeklődés, ami ebben az évben sem lanyhult.

A kisvárdai Tungsram gyár ezen az estén hat turnusban, nagyon sok érdeklődőt vonzott be, őket személyesen a gyár igazgatója, Mezei Béla köszöntötte, aki rövid előadásában mutatta be a gyár tevékenységét.

A gyár több mint 40 év tapasztalattal rendelkezik a komplex tömeggyártási rendszerek területén. Jelenleg az autólámpa- és a halogénizzó-gyártáson kívül gázturbinák alkatrészeinek vizsgálata és javítása folyik az üzemekben.

A közel egy órás túrán a látogatók bepillantást nyerhettek a halogénizzó gyártási folyamataiba, ahol jelen volt tűz és a jég is. A gyár munkatársa látványos bemutatóval illusztrálták az egyik gyártási folyamatot.

A program fontos célja a példaértékűség, számos példát mutatnak be arra, hogy Magyarországon nemcsak a külföldi tulajdonú, de a magyar vállalatok is képesek megfelelni a kihívásoknak, és képesek az innováció és a kutatásfejlesztés területén világhírű eredményeket elérni.

A gyárak bemutatták a magasan automatizált tevékenységeiket, az általuk kínált fejlődési és munkalehetőségeket. A modern technológiákat akkor lehet ugyanis elfogadtatni a leghatékonyabban a hazai vállalkozókkal, ha előnyeiről személyesen győződhetnek meg. A programsorozat révén a magyar családok is kézzelfogható közelségben tapasztalhatták meg, hogy városaikban példaértékű vállalatok, nemzetközileg is versenyképes ipari üzemek működnek.

A modern gyárat meglátogató fiatalok ötletet meríthettek a szakmaválasztáshoz, a már jelenleg is dolgozók pedig kedvet kaphattak egy új pálya kipróbálásához.