NAGYVILÁG
Belföld
#fidesz
#Debrecen
#időközi választás
Hatalmas fölénnyel győzött a Fidesz a debreceni időközi választáson
Türk László, a Fidesz-KDNP jelöltje a szavazatok több mint 58 százalékát megszerezve győzött a debreceni időközi önkormányzatiképviselő-választáson vasárnap – adta hírül a Dehir.hu. A második helyen a jobbikos Keresztesy Gergely végzett (16,31 százalék), a harmadik a DK-s Vaszkó Imre (9,38 százalék), míg az MSZP-s Pásztor Patrik mindössze a negyedik helyre futott be 4,97 százalékos eredménnyel. A fideszes győzelem után Gyurcsány odaszúrt egy keményet az MSZP-nek.

Debrecen 6-os számú választókerületének önkormányzati képviselője, Danku Attila ez év januárjában elhunyt. A Fidesz-KDNP politikusa 2014 óta volt képviselő, húsz éven át vezette igazgatóként a Lorántffy Zsuzsanna Általános Iskolát. A képviselő halála miatt időközi önkormányzati választást kellett tartani a választókerületben. Az időközi választáson induló politikai szervezetek jelöltjei április elejéig gyűjthették össze a részvételhez szükséges ajánlásokat, e szerint összesen nyolc képviselőjelölt mérettethette meg magát vasárnap, eredetileg tíz jelölőszervezet szeretett volna részt venni a választáson. Az időközi választás több mint 7500 szavazópolgárt érintett.

Szekeres Antal jegyző, a helyi választási iroda vezetője közölte, a voksolás során minden rendben zajlott, nem történt semmi rendkívüli. A voksoláson összesen 1588 választásra jogosult állampolgár adott le érvényes szavazatot.

AZ MSZP MAGYARÁZZA AZ ALIG 5 SZÁZALÉKOS EREDMÉNYT

Az MSZP az Országos Sajtószolgálatnak küldött közleményében magyarázta a harmatgyenge eredményét:

A debreceni időközi választáson egy erősen jobboldali körzetben őrizte meg mandátumát a Fidesz. Az MSZP úgy döntött, hogy ezen a megmérettetésen egy 21 éves egyetemista fiatalembernek, Pásztor Patriknak ad lehetőséget arra, hogy politikai tapasztalatot szerezzen. Az eredménnyel nyilván nem lehetünk elégedettek, de Pásztor Patrik helytállásával igen.

GYURCSÁNY ODACSAPOTT

A DK elnöke Facebook-üzenetben osztotta ki az MSZP-t, tovább folytatva az időközi előtt megkezdett, egy re élesebb vitát:

Ma Debrecenben, nagyon jobboldali körzetben győzött a Fidesz. Papírforma. De! Az MSZP nehezen emészti, hogy elvesztette kizárólagos szerepét a mi oldalunkon. Úgy látom, ideje lenne elfogadni a tényt, mások is a placcon vannak. Ritkán indulunk egymással szemben. Helyi választáson eddig összesen kétszer. Először Dunaújvárosban egy évvel ezelőtt, ahol több mint kétszer annyi szavazatot kaptunk, mint ők. Most pedig Debrecenben majdnem kétszer annyi szavazatot kaptunk, mint az MSZP. Elég a bizonyítékokból? Nem diktálni, hanem tárgyalni kell. Nem hódítani, hanem együttműködni. Ez jobb lesz az országnak és a kormányváltást akaró demokratáknak. Egyébként meg köszönet Vaszkó Imrének, a DK jelöltjének. Jól csináltad Imre. Gratulálunk. Köszönet Varga Zolinak, és minden segítő DK-s aktivistának. Zseniálisak vagytok.

A DK és az MSZP kőkeményen osztotta egymást a debreceni időközi választás előtt. Az MSZP az összefogás elmaradását kifogásolta, a DK viszont gyávasággal vádolta az MSZP-t, amiért egy esélytelen körzetben nem mer egyedül indulni.

Forrás: Dehir.hu

-Friss Média-