SPORT
Labdarúgás
Háromgólos vereséget szenvedett Moldéban a Kisvárda, lássuk az értékelést
Kiegyenlített első félidő után a második játékrészben lesgyanús góllal szerzett vezetést a norvég Molde a Kisvárda ellen az Európa-konferencialiga-selejtező harmadik körének első mérkőzésén, majd a skandinávok a hajrában két perc alatt két újabb gólt szereztek, és 3–0-ra nyertek.

Az otthonról érkező időjárás-jelentést hallva nem tudtuk eldönteni, ki irigyli jobban a másikat. A kilencfokos hidegben és esőben pályára lépő kisvárdaiak a magyarországi kánikulában aszalódókat vagy éppen fordítva, a forróságban felfrissülni vágyók az Európa-konferencialiga-selejtezőre késő őszi időjárási körülmények között Norvégiában szereplő magyar gárdát. A kisvárdaiaknak nemcsak az otthon ilyentájt szokatlan időjárással kellett megbarátkozniuk, hanem a felénk szintén nem gyakori műfüves játéktérrel is, no meg olyan csapattal összecsapni, amely huszadik alkalommal indult a nemzetközi kupaporondon, az elmúlt években ki sem lehetett robbantani onnan, csoportkörben is szerepelt.

Ismerőssel is találkoztunk a meccs előtt a moldei médiaszobában – Tor Odvar Moen, a siófoki női kézilabdacsapatot két évig irányító edző kijött a mérkőzésre. Kérdésünkre elárulta, hazatérése, vagyis 2020 óta a norvég első osztályú helyi csapat, a Molde HK edzője, s jó szívvel gondol vissza siófoki időszakára, egyúttal minden ismerősét üdvözli a Balaton partján. És persze arra is emlékezett, hogy Kisvárdának NB I-es női kézilabdacsapata is van, mosolyogva tette hozzá, kétszer is könnyű győzelemmel távozott a Siófokkal az ország északkeleti csücskéből.

Átlépve a vezérlőpultba, honfitársunkkal találkoztunk, a brassói származású Veres Zsolt nyolc éve dolgozik a Molde FK meccseinek otthont adó Aker Stadionban, most éppen „perimetermenedzserként” (a pálya mellett felvillanó reklámkiírás, valamint az eredményjelző kezelője). Máshonnan és nem csak a csapatot elkísérő kisvárdai szurkolóktól is hallottunk magyar buzdítást, hiszen a környéken dolgozó és élő kis magyar kolónia ugyancsak tiszteletét tette a mérkőzésen, amely a klub történetének legnagyobb próbatételét ígérte.

Nyomban támadólag lépett fel a Molde, másfél perc sem kellett az első helyzet kidolgozásáig, végül Kristoffer Haugen lőtt balról, 16 méterről mellé. Válaszként előbb Ötvös Bence, majd Driton Camaj előtt nyílt ígéretes lehetőség, amelyek kimaradtak, de legalább nem kezdett megilletődötten a magyar csapat. Zárt védekezésre törekedett a Kisvárda, de nem mondott le a támadásokról. A hazaiak részéről Datro Fofana igazolta, minden megmozdulása életveszélyes, válaszként a másik oldalon Driton Camaj is bizonyította, jó barátságban van a labdával, az ő megugrásaira alapoztak elsősorban a vendégek.

Időnként felbőszült az egyébként békés moldei közönség, az első félidő hajrájában tizenegyest reklamált, majd Jaroslav Navrátil megmozdulásáért sárga lapot, de az elmaradt ítéletek ellenére csak másodpercekig tartott a tiltakozás, a következő pillanatban már felcsattant a taps. Akkor pedig a vendégszurkolók hangja hallatszott, amikor Janisz Karabelov lövése után a labda csak kevéssel ment fölé, majd miután Fofana próbálkozását is védte Artem Odincov, gól nélkül ért véget az első játékrész.

Láthatóan a második játékrészre sem váltott stílust a Kisvárda, csere pedig egyik oldalon sem volt. A Molde háromvédős és öt középpályást alkalmazó szerkezetére úgy válaszolt a vendégcsapat, hogy a szélső támadók is gyakran visszazártak, s igyekeztek létszámfölényben maradni a norvégok szélsőivel szemben. Kisvárdai részről a szünet után is Ötvös Bence tette le elsőként a névjegyét, de jó harminc méterről leadott lövése után biztosan fogta meg a labdát Jacob Karlström.

A Molde veszélyes beívelései sem értek célba, így nem telt el negyedóra a második félidőből, amikor kettős cserét rendelt el a hazaiak edzője, Erling Moe. A Kristian Eriksen beállását kísérő üdvrivalgás arra engedett következtetni, hogy nem akárki állt be, ő is végezte el nyomban a Molde szabadrúgását – veszélytelenül.

Aztán a vele együtt beálló Etzaz Hussain került főszerepbe, vízilabdás vagy éppen jégkorongos módjára érkezett a kapufánál, és onnan lőtte a léc alá a labdát. Ez azt jelentette, hogy a Kisvárda nemzetközi porondon 242 perc elteltével kapott először gólt – más kérdés, hogy lesről, hiszen Odincov nem állt a kapuban, így nem a gólvonalon helyezkedő Anton Kravcsenkóhoz kellett igazítani a lesvonalat.

Kijjebb kellett jönnie a Kisvárdának, figyelve arra, ne nyíljon ki, nehogy reménytelen helyzetbe kerüljön a visszavágóra. Pedig abba került, Datro Fofana ugyanis a felezővonaltól végigvezette a labdát, majd csodálatos gólt szerzett. Igazából már ezzel eldőlt a mérkőzés, a norvégok harmadik góljával pedig talán a továbbjutás kérdése is – hiába játszott egy félidőn keresztül biztatóan a Kisvárda. 3–0

EURÓPA-KONFERENCIALIGA, SELEJTEZŐ
3. FORDULÓ, 1. MÉRKŐZÉS

Molde FK (norvég)–Kisvárda 3–0 (0–0)
Molde, Aker Stadion. Vezette: Sztojcsevszki (északmacedón)
MOLDE:
Karlström – Hansen, Haugan, Risa – Linnes, Grödem (Hussain, 58.), Mannsverk, Breivik (N. Ödegard, 88.), Haugen (Knudtzon, 73.) – Zekhnini (K. Eriksen, 58.), D. Fofana. Vezetőedző: Erling Moe
KISVÁRDA:
Odincov – Hej, Kravcsenko (Vranjanin, 86.), D. Kovacic, Matheus Leoni – Ötvös, Karabeljov (Lucas, 72.) – Navrátil (Asani, 72.), Makowski (Melnik, 62.), Camaj (Ilievszki, 86.) – Mesanovic. Vezetőedző: Török László
Gólszerző:
Hussain (62.), D. Fofana (80.), Linnes (82.)

-https://www.nemzetisport.hu-