AKTUÁLIS
Három van belőle az országban – az egyik Kisvárdán!
A kisvárdai Felső-Szabolcsi Kórházban jött létre az ország harmadik Anyák Háza. Az Anyák Háza Országos Program pályázatán tavaly elnyert 5.000.000 forintos fődíjából megújultak a már 20 éves „Mamaszobák”: olyan kórtermeket alakítottak ki, ahol a szülő és gyermeke a gyógyulás végéig, korszerű körülmények között maradhatnak együtt.

Az Anyák Háza Országos Program során az Essity Hungary Kft., a Magyar Gyermekorvosok Társasága és a Bethesda Kórház Alapítvány pályázatot írt ki egészségügyi intézmények, alapítványok és civil szervezetek részére. A pályázatra a szervezők olyan terveket vártak, melyek a gyermekek és családjuk méltó tartózkodását segítik a kórházi kezelés idején. A méltó tartózkodás alatt olyan körülményeket kell érteni, amik mellett a szülők kipihenten tudnak helyt állni a válsághelyzetben. A kiírók szándékosan nem adtak meg ennél szűkebb pályázati célt, mivel kórházról kórházra változnak a lehetőségekés az igények.

„Kórházunk egy különálló épületrészben, 63 ágyon fogadja az ellátásra szoruló gyermekeket. Egy év alatt több mint 3200 beteg gyermek is megfordul az osztályon, sokan közülük halmozottan hátrányos helyzetűek, akik elmaradott térségekben élnek.” - kezdte tájékoztatóját Hegyi Henrik D. A főigazgató hozzátette: „Bár a kórházi osztályon vannak úgynevezett „Mamaszobák”, azok kialakítása több mint 20 évvel ezelőtt történt, a bútorzatuk azóta elhasználódott, és a helységek komfortfokozata sem volt már megfelelő. A pályázat segítségével most a régi mamaszobák komfortos, kellemes kórtermekké alakultak, ahol a család együtt lehet.”

Mindezeken túl, folyamatban van egy közösségi tér kialakítása is a nyeremény összegéből, ahol a szülő a gyermekével együtt lehet a kórtermen kívül, ami fontos a gyógyulás elősegítése szempontjából.

Az ünnepélyes átadáson jelen volt a Magyar Fejlesztési Központ (MFK), dr. Nagy Szilárd, az EMMI egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkára, Molnár László, az Essity Hungary Kft. divízió igazgatója és Leleszi Tibor, Kisvárda polgármestere.

- Friss Média -