AKTUÁLIS
Három fehér oroszlán született a Nyíregyházi Állatparkban - fotók
A négyhetes kölykök ma estek át életük első vizsgálatán.

Ritka színváltozatú nagymacskák, fehér oroszlánok születtek a Nyíregyházi Állatparkban. A 4 hetes utódok ma estek át életük első állatorvosi vizsgálatán, ahol az ivarmeghatározás és a testtömeg mérés mellett megkapták vakcinájukat és egyedi azonosítójukat is.

A három kisállat jelenleg még anyatejjel táplálkozik, és napi szinten szépen gyarapodnak.

A szülőpár mindkét tagja - a 7 éves Csehországból érkezett anyaállat, Binti és szintén 7 éves párja, a Hollandiából érkezett Inkosi 2015 óta alkot egy párt a Nyíregyházi Állatparkban - odaadó gondoskodással nevelik kicsinyeiket, akiket a szerencsésebb látogatók már megtekinthetnek, hiszen a kölykök olykor már kimerészkednek a külső kifutóba.

A "fehér" színváltozatú állatok a dél-afrikai, más néven krugeri oroszlán alfaj (Panthera leo krugeri) egyik populációjához tartoznak, és csak Dél-Afrikában, Timbavati és Kruger Nemzeti Park területén élnek. A világos színük ott a rejtőzködést segíti, mert ezt a régiót a fehér homokos folyómedrek, valamint a magas fű jellemzi. Az utódok csak akkor lesznek bézs színűek, ha a szülőállatok mindkét tagja világos bundájú.

A krugeri oroszlánok ezen színváltozata egyike Afrika legtitokzatosabb állatainak, hiszen évszázadokon keresztül csak sejtették létüket. A dél-afrikai őslakosok tisztelték őket, mint az isteni világ közvetlen küldötteit. Élőhelyük, Timbavati, azt jelenti, "a hely, ahol a csillag-oroszlánok lejöttek."

A ritka ragadozókról először 1928-ban lehetett hallani, de csak a hetvenes években kaptak nyilvános figyelmet Chris McBride könyve, a The White Lions of Timbavati (Timbavati fehér oroszlánjai) megjelenése után. Ekkor szerzett tudomást a világ a létezésükről, ettől kezdve a fehér emberek kívánatos vadásztrófeájává váltak. Állományuk a vadászat miatt jelentősen lecsökkent, legutóbb 1994-ben láttak vadon élő egyedet.

Az állatkertben és rezervátumokban élő állatok száma sem nem éri el az ötszázat, ezért is fontos hogy zárt tartási körülmények között bemutassuk, de tenyésszük is ezeket a különleges színű állatokat. A Nyíregyházi Állatparkban már több ízben született fehér oroszlán, jelenleg a most született kicsikkel együtt hat egyed él a SóstóZooban.

A 3 fehér oroszlánhölgynek még nincs neve, a Nyíregyházi Állatpark a közösségi oldalán várja a nagymacskák névjavaslatait.

- FrissMédia -