AKTUÁLIS
Harmadjára tündököl a Ruszin Szivárvány Kisvárdán
A magyarországi ruszinság figyelemre méltó magas kultúrával, mély hitélettel rendelkezik, melynek megvallása és megélése a közösség legfőbb összetartó ereje. A Kisvárdai Ruszin Nemzetiségi Önkormányzat már évek óta ápolja a ruszin kulturális, történelmi, néprajzi és hitéleti hagyományokat, amelyeket generációk óta őriznek és adnak tovább.

A Kisvárdán élő ruszin közösség tagjai példaértékű munkát végeznek a ruszinság megmaradása, jövője érdekében. Ehhez kapcsolódik a november 8-án, immár harmadik alkalommal nyílt kiállítás is.

A Várday István Városi Könyvtárban „Ruszin Szivárvány” címmel nyílt tárlaton kilenc képzőművész alkotásai tekinthetők meg december 8-ig. Minden kiállító képzőművész a realista irányzat híve, az alkotásokat változatos témák (tájkép, csendélet, portré stb.), mesteri kidolgozás és tudás jellemzi: Dóka Gyula+ és Dankó Albert olajfestményei, Deák Viktória és Smirina Diana akvarelljei és grafikái, illetve Gála Margit gobelinjei. Idén új művészek alkotásaival is bővült a kiállítás, ennek köszönhetően már Soltész Péter, a Magyar Ezüst Érdemkereszttel kitüntetett Hollosy Simon- díjas festőművész; felesége Soltész Gabriella, Haragonics Okszána (üveg díszítés), valamint Petranics Daniella munkái is láthatóak.

„A „Ruszin Szivárvány” célja, hogy évről-évre bemutassa a ruszin alkotóművészek sokszínűségét és kreativitását, kortól és nemtől függetlenül” - mondta megnyitó-beszédében Petranics Marianna, a Kisvárdai RNÖ elnöke, bemutatva a kiállító művészek életét, eddigi munkásságát, majd Szivák Gábor könyvtárigazgató köszöntötte a megjelenteket és az alkotókat, kiemelve a kulturális hagyományok ápolásának fontosságát.

A tárlatot Leleszi Tibor polgármester ajánlotta a nagyérdemű figyelmébe a következő szavakkal: „Minden évben elkápráztat az a kreativitás és alkotás iránti vágy, amelyet Önök ilyenkor elénk tárnak. Csodálattal nézem mindezt és hiszem, hogy a legnagyobb érték ami ezen alkotásokból árad az nem más mint az Önök személye kedves alkotó művészek! Önök, akik szívüket, lelküket belefestik, belegyúrják a remekművek sokaságába. Aki üzenni, átadni és hirdetni szeretnének valamit. Legyen az egy érzés, lelkiállapot, egy megélt esemény, egy réges-régi emlék. Mondhatnánk azt is, hogy ma fellapozzuk a Ruszin nemzetiség nagykönyvét. Azt a könyvet, mely Kisvárda számára és a számomra is nagyon sokat jelent. Mely mára már méltó helyet foglal el városunk régi könyvespolcán.”

„A kiállítás ünnepélyes megnyitójának hangulatát Pongó Balázs, a Weiner Leó Alapfokú Zene- és Művészeti Iskola tehetséges gitár-művész palántája, valamint Németh Zsófia népdal-éneklése emelte. Bízom benne, hogy ehhez a hagyománnyá vált rendezvényhez egyre több ruszin társam és ruszin szimpatizáns csatlakozik!” - nyilatkozta Deák Viktória Kisvárdai RNÖ képviselő, középiskolai tanár, amatőr festőművész.

- Friss Média -