Tudomány és Technika
#vulkán
#Szaud-Arábia
#kőszerkezetek
#titokzatos
#régész
#David Kennedy
Hála a Google Earth-nek - titokzatos kőszerkezeteket találtak a sivatagban
Több száz titokzatos és ősi kőszerkezetre bukkantak Szaúd-Arábiában egy vulkáni hegyen a Google Earth segítségével.

Egy David Kennedy nevű ausztrál régészt már évtizedek óta izgatott a Közel-Kelet. Az ő kezdeményezésére készült még a múlt század hetvenes éveiben az első, 140 ezer darabos légifotó-sorozat a térségről, most pedig a még újabb technikának köszönhetően mintegy 400, eddig csak a környék nomád törzsei által ismert, falszerű kőszerkezetet fedezett fel. A beduinok a Régi Emberek Munkáinak hívták a maradványokat.

Hasonlókat már máshol is találtak és "kapukként" emlegetnek a Közel-Keleten. A különböző méretű, néhol egymáshoz kapcsolódó, máskor egymástól messze fekvő falak rendeltetését egyelőre homály fedi. De miután fentről határozott formákat rajzolnak ki, már vannak teóriák arra, hogy mik lehettek. A deltoidok valószínűleg a vándorló állatok befogására alkalmas csapdák voltak, a kerék formájúak rendeltetését még találgatják. Mint ahogy a korukat is: a legvalószínűbb az, hogy 9 ezer év körüliek lehetnek.

Sok közülük egy kihunyt vulkán oldalában áll, némelyiken lávanyomok is láthatók - ami arra enged következtetni, hogy a tűzhányók még aktívak voltak, amikor a kőszerkezetek épültek. Ahhoz, hogy többet tudjanak meg róluk, hamarosan ásatásokba fognak Szaúd-Arábiában.

- Friss Média -