KULTÚRA
#Kárpátalja
#hagyományőrzés
Hagyományőrzés Kárpátalján
A Hagyományok Háza Hálózat Kárpátalja 2018-ban sikeresen teljesítette kitűzött feladatát. A második évébe lépett szervezet kezdeményezései egyre népszerűbbek - olvasható a Kárpáti Igaz Szó internetes portálon.

Programjaik jelentős része mára állandósult: táncházak, folkkocsmák, hagyományőrzés az óvodában, kézműves foglalkozások, nyári táborok, találkozók, fesztiválok és képzések jelentik tevékenységük mérföldköveit. A számok is alátámasztják a leírtakat: a táncházak és folkkocsmák látogatottsága elérte a négyezer főt. A viski és tiszapéterfalvai nyári táborok mintegy 350 gyermeknek és felnőttnek nyújtottak tartalmas szórakozást.

Újabb kezdeményezésekkel is gazdagodtak − első alkalommal rendezték meg a Táncház Napját, illetve a Népmese Napját. Jó kapcsolatot alakítottak ki számos településsel. Sikeresen zárták a népzene-, néptánc- és népi énekes mesterképzés ötödik évadját, amelynek során hatvan felnőtt részesült oklevélben. A jövő nemzedékének nevelését célozza a szeptemberben meghirdetett néptánc-pedagógusképzés, valamint a folklór világának bemutatása az iskolákban és az óvodákban.

A kedvező tapasztalataik nyomán folytatták az elmúlt évben elindított mentorprogram-hálózat bővítését. Egyre több együttes csatlakozik a kezdeményezéshez, mára a tánccsoportok száma elérte a huszonötöt. Igazi nóvumnak számít a Kárpátalja Néptáncegyüttes megalapítása, amelyben a Hálózat is aktívan vett részt.

Munkájukhoz tudományos tevékenység is társult: a Felső-Tisza-vidéken, Ugocsában, Bereg-vidéken és Ungvár környékén folytattak gyűjtéseket.

Az említett programok nagyon népszerűek. Nagy gondot fordítanak a fiatalokra számítanak rájuk a hagyományőrzésben. Az ifjabb nemzedéknek tartalmas szórakozást kínálnak, s egyben segítik az itthon maradásukat is. A gazdasági nehézségekkel küzdő, bizonytalanságban élő, a hatalom önkényének, az elvándorlásnak kitett közösség igényli a színvonalas rendezvényeket, így a Hagyományok Háza Hálózat Kárpátalja munkatársai egyben missziót is teljesítenek.