AKTUÁLIS
#uborka
#Gyulaháza
#fejlődés
Gyulaháza a minőségi kígyóuborka termesztés fellegvára
Farkas Bertalan Gyulaháza szülötte is csak álmélkodott volna, hiszen a településen már-már űrtechnológiával termelnek minőségi egészséges kígyóuborkát. A program egy, a belügyminisztérium által megálmodott mintaprogram része.

Bardi Béla, aki 1976 óta vezeti a települést és így ő hazánk legrégebben hivatalban lévő vezetője, az átadó ünnepségen elmondta, hogy Gyulaháza Község Önkormányzata pontosan négy évvel ezelőtt, 2020. március 16. napon kezdte meg programjának tervezését, mely Növényházas növénytermesztés kialakítására irányult.

A kezdeti nehézségekről szólva rámutatott, hogy a pandémia és a háborús helyzet előtt szeretett volna egy nagyléptékű programot megvalósítani, ami az akkori viszonyokban üvegházas paradicsomtermesztésre irányult volna. A gazdasági és társadalmi környezet, a lehetőségek változásával, többszöri módosítások eredményeként a végeredmény kígyóuborka termesztés lett, fóliaházas környezetben. A növényválasztást a piaci értékesítési lehetőségek, a korábbi termesztési ismeretek, a szakértelem alátámasztotta, az idő bizonyítja, hogy jó döntés született.

Réthy Pál, közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkár, kiemelte, hogy egy 2019-es kormányhatározat alapján döntött a kormány a települések gazdasági programjának az elindításával, mely hatékonyan hozzájárul a gazdaság alapján elmaradott települések hátrányainak csökkentésére.

Rámutatott, a helyi foglalkoztatás bővítéséhez 3178 települést vizsgáltunk meg és 445 települést választottunk ki potenciálisan, akik alkalmasak lehetnek erre a fejlesztésre. 127 olyan települést találtunk, ahol valamilyen feldolgozó tevékenység folyhat. Megnéztük a munkalehetőségi piacokat és azokat helyeztük előtérbe, ahol a tartós munkanélküliek aránya legmagasabb volt. Így választottuk ki a 127 településről az első 50-et, amit a kormány elfogadott.

Az első 3 körben 150 településből 93 település részesült támogatásban. Egy része belügyminisztériumi fejezetből a másik közfoglalkoztatási irányzatból.


A folyamatban lévő közmunkaprogramok fejlesztésében potenciálisan 72 település érintett, ebből 26 szerepel az első négy ütemben. Az első ütemben Barabás, Nyírtelek, Levelek, Szamosszeg, Ramocsaháza, Petneháza, Gyulaháza, a másodikban Bújj, Gávavencsellő, Nyíribrony, Laskod, Nyírtass, Kállósemjén, Tornyospálca és Nagyhalász jutott jelentős forrásokhoz.

A harmadik és a negyedik ütemben Nyírjákó, Csenger, Dombrád, Záhony, Ófehértó, Nyírmeggyes és Tiszalök településeken fejlesztik a közmunkaprogramokat. Kimondható, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye nagyon komoly erőt képvisel ebben a programban - jelentette ki, Réthy Pál közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkár.


Román István főispán az átadó ünnepségen kijelentette, Gyulaházán lévő projekthez kell a csapat. Egy csapat vagyunk, egy csapatként kell dolgozni. A nehézségeket, ami a projektet illeti, sikeresen átjutottunk és jó érzéssel tölti el mindazokat, akik a munkának részesei voltak. A közfoglalkoztatásnak köszönhetően nagyon sok embernek munkát tudtunk adni. Feladatunk, hogy a munkavállalók és munkaadók egymásra tudjanak találni- jelentette ki Román István.


A térség országgyűlési képviselője, dr. Seszták Miklós rámutatott, hogy Gyulaháza a legek települése, hisz a vezetője, Bardi Béla 48 éve áll a község élén. Ő az egyedüli polgármester Magyarországon, akinek sosem volt kihívója. Biztos vagyok abban, hogy Gyulaháza valamit nagyon jól csinál. És biztos vagyok abban, hogy Gyulaháza nem gondolta, hogy 2019-be bekerül a fejlesztési programba és nem gondolta, hogy a legnagyobb ilyen jellegű beruházással rendelkező település. Azt mondom, hogy így kell ezt csinálni.

A beruházás együttes összege közel két és fél milliárd forintból valósult meg Gyulaházán. Így egy szabályozott mikroklímájú fóliaház kialakítását, és minőségi kígyóuborka termesztés biztosításának alapjait tette le a település.