AKTUÁLIS
A hazaiban van lehetőség - gyümölcsfeldolgozó üzemet avattak Nagyhalászban
Közel 220 millió forintból korszerű zöldség-gyümölcsfeldolgozó üzemet adtak át Nagyhalászban. A beruházás a belügyminisztérium gazdaságélénkítő programja keretében valósult meg.

A program első ütemébe országosan 200 önkormányzatot vontak be. A kiválasztásnál figyelembe vették az adott település futó közmunkaprogramjait és azok életképességét, hatását a település megtartó erejére. Ez idáig csaknem 12 milliárd forintból több száz új munkahely jött létre.

Az idén folytatódik megyénkben a program. A folyamatban lévő közmunkaprogramok fejlesztésében potenciálisan 72 település érintett, ebből 26 szerepel az első négy ütemben. Az első ütemben Barabás, Nyírtelek, Levelek, Szamosszeg, Ramocsaháza, Petneháza, Gyulaháza, a másodikban Bújj, Gávavencsellő, Nyíribrony, Laskod, Nyírtass, Kállósemjén, Tornyospálca és Nagyhalász jutott jelentős forrásokhoz. A harmadik és a negyedik ütemben Nyírjákó, Csenger, Dombrád, Záhony, Ófehértó, Nyírmeggyes és Tiszalök településeken fejlesztik a közmunkaprogramokat. Kimondható, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megye nagyon komoly erőt képvisel ebben a programban - tájékoztatta portálunkat Réthy Pál közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkár.

Orosz Károly, Nagyhalász polgármestere elmondta, hogy a város nagy gyümölcstermesztő múltra tekint vissza. Jelentős ültetvényterülettel rendelkezik, 50 kilométeres vonzáskörzetében több mint ezer hektár ültetvény (alma, bodza, meggy, szilva) található. Az alapanyag így helyben folyamatosan biztosítható a feldolgozás során.

Az egyéb mintaprogram pályázatot 2021. június. 30-án fogadták el, a beruházás 2021 júliusában kezdődött. A Natúr gyümölcslét előállító üzem a közmunkában és a környéken megtermett zöldség, gyümölcs feldolgozására jött létre.

Az értékesítés sikere érdekében Ramocsaházával, Gyulaházával, Tiszadobbal szeretnének összefogni, mivel ezek a települések is gyümölcslevet állítanak elő. Közösen jelennének meg a piacon.

Román István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kormányhivatal kormánymegbízottja köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy a megyében az e

lmúlt években az ilyen típusú álmokhoz, elképzelésekhez mindig megérkezett a megfelelő támogatás.

A közmunkaprogramok fejlesztésében nagy szerepet kapott a Foglalkoztatási, Munkaügyi és Munkavédelmi Főosztály. Vezetője, dr. Nagy Ervin személyesen segítette a program zökkenőmentes megvalósulását.

A változásért tenni kell - fogalmazott dr. Seszták Miklós kormánypárti országgyűlési képviselő. Nagyhalászban mertek tenni, úgy gondolták, hogy lehetetlen nem létezik. A helyi termékeknek van jelenük és jövőjük. Az üzem felépítése jó példa az összefogásra, hisz' a térségben nem is olyan régen egy hasonló üzemet adtak át, ami szintén ennek a programnak köszönhető. A képviselő rámutatott, hogy az előállított termékek piacra jutása érdekében összefogásra van szükség, akár egy új brand létrehozásával.

Ilyen új tájspecifikus brand a "Nyírségi termék", melyhez már most több, élelmiszert előállító önkormányzat csatlakozott.

- FrissMédia -