KÖZÉRDEKŰ
Agrár
#földértékesítés
#Agrárminisztérium
#árverések
#részletszabályozás
#agyi változások
Folytatódik a földértékesítési program
Újabb állami földterületek, ezúttal a 10 hektár térmértéket meghaladó földrészletek kerülhetnek a gazdálkodókhoz. Az agrártárca az intézkedéssel a kis - és közepes gazdaságokat és a helyi termelők földhöz juttatását támogatja - jelentette be az Agrárminisztérium (AM).

A magyar agrárium előtt álló kihívások ellenére a gazdák elkötelezett munkájának és szorgalmának köszönhetően mindig biztonságos élelmiszer kerül a magyar családok asztalára. Az Agrárminisztérium ezért minden lehetséges eszközzel támogatja az ágazat szereplőinek tevékenységét, aminek egyik alapvető eszköze a gazdálkodók igényeit figyelembe vevő birtokpolitikai intézkedések kialakítása - hangsúlyozta az agrártárca közleménye.

Az árverések keretében mintegy 22 ezer hektár állami földterületet hirdetnek meg, több ütemben. Az első ütemben több mint 12 ezer hektár, elsősorban szántó, rét, legelő művelési ágú földrészletet kínálnak megvételre. Az árverési hirdetmények kifüggesztése péntektől az NFK (Nemzeti Földügyi Központ) honlapján elérhető. Az árverések időpontjáról és helyszíneiről a hirdetmények adnak pontos tájékoztatást.

Az árveréseket 2023. június 22. és 2023 július 14. között az NFK közreműködőjeként a fővárosi és vármegyei kormányhivatalok bonyolítják az NFK képviselői és közjegyzők jelenlétében. Az árverésre kijelölt ingatlanok adatait, valamint a regisztráció, illetve az árverés időpontját, helyszínét tartalmazó árverési hirdetményt a kormányhivatalok vármegyei és járási hivatali helyiségeiben, illetve az árverések helyszínein is kifüggesztik, továbbá a kormányhivatalok honlapján, valamint vármegyei/helyi sajtótermékekben is közzéteszik.

A Nemzeti Földalapba tartozó földrészletek hasznosításának részletes szabályairól szóló kormányrendelet 2023. május 15. napján hatályba lépett módosításával megváltoztak az árverési eljárás egyes részletszabályai. A cél az volt, hogy az árverési eljárás gyors és hatékony, valamint átlátható legyen. Ezek a változtatások az árveréseken részt venni, illetőleg elővásárlási jogot gyakorolni kívánó gazdák részéről kiemelt figyelmet igényelnek.

Az eladásra meghirdetendő földek listái és az értékesítési hirdetmények a Nemzeti Földügyi Központ honlapján (https://nfk.gov.hu/) érhetők el - tájékoztatott az Agrárminisztérium.