AKTUÁLIS
Fogyatékkal élők énekelték Oláh Gergővel a Mosolyt Kisvárdán - videó
Az ENSZ december 3-át a fogyatékos emberek világnapjává nyilvánította 1992-ben, hogy felhívja a figyelmet a baleset, betegség, katasztrófa következtében fogyatékossá váltak problémáira. Kisvárdán a diákok Oláh Gergővel együtt emlékeztek meg a világnapról.

A fogyatékkal élő emberek 1992-ben létrehívott világnapjának célja, hogy elősegítse a fogyatékkal kapcsolatos kérdések jobb megértését és támogatást biztosítson a fogyatékkal élők méltósága, jogai és jóléte érdekében. Tudatosítsa azokat az előnyöket, amelyek a fogyatékkal élők integrációjából származnának a politikai, társadalmi, gazdasági és kulturális életben. Minden évben más témát választanak, amely köré tevékenységeket szerveznek; most a világnapot a mindenkit megillető méltóságnak és igazságosságnak szentelik.

Leleszi Tibor, Kisvárda polgármestere beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a fogyatékossággal élőknek nem sajnálatra van szükségük. Szavai szerint a velük született nehézségeket viselve felhívják a figyelmet arra, hogy minden ember egyforma, mindenkiben ugyanaz az érző szív dobog, bárminemű fogyatékossággal is él! Érzelmek, boldogság, küzdés és olykor könnyek. Hullámvölgyek és hegycsúcsok megmászása jellemzi az ő mindennapjaikat.

„Mindezek ellenére azonban ők is velünk együtt örülnek, velünk együtt szomorkodnak és velünk együtt remélnek” – fogalmazott a városvezető.

A műsor végén osztották ki a Fogadj el és jöjj közel című rajzpályázat legjobb rajzainak járó díjakat. A versenyt két korcsoportban, alsó és felső tagozatos tanulóknak hirdette meg a kisvárdai önkormányzat és a Kisvárda és Térségi Szociális Szolgálat Fogyatékos Személyek Nappali Ellátása. Külön kategóriában bírálták el a fogyatékkal élők rajzait.

A világnap elődje az 1981-1992 között minden év szeptember 18-án tartott rokkantak napja volt. A rokkant kifejezés ma már politikailag inkorrektnek számít.


- FrissMédia -