Tudomány és Technika
#tigris
#állatkert
#fogműtét
#Iceboy
#nemzetközi csapat
#fogászok
Fogműtéten esett át a nyíregyházi állatkert fehér tigrise! Gyors gyógyulást, Iceboy!
Nemzetközi szakemberekből álló állatorvosi csapat végzett fogászati műtétet a Nyíregyházi Állatpark fehér tigrisén - tájékoztatott az állatkert.

Mint írták, az állatparkban élő tizenhárom éves fehér tigris hímnek több foga letört egy baleset miatt. A törések az állat fogainak foggyökércsatornáját is érintették és több helyen az íny alá is terjedtek.

Mivel a törött fogak fájdalmasak, és elfertőződhetnek, befolyásolva a tigris életminőségét, így műtétre volt szükség.
A beavatkozást a Nyíregyházi Állatpark csapata és egy külsős állatorvosi csoport közösen végezték el.

Az altatást Biácsi Alexandra, az állatkert vezető állatorvosa és csapata bonyolították le, míg a fogászati beavatkozást Tretter Olga kisállatfogászattal és szájsebészettel foglalkozó magyar állatorvos, Daria Ziemann lengyel rezidens valamint két nemzetközi fogász specialista állatorvos végezte: a német Jan Schreyer és a lengyel Jerzy Gawor.


A fogászati csapat tagjai összesen több mint 3500 kilométert utaztak, hogy az Iceboy névre hallgató tigris fogait megmentsék.

A szakmai felkészültséget igénylő műtét négy és fél órán át tartott. A specialisták minden fogról fogászati röntgent készítettek az állapotfelmérés részeként, és mind a négy sérült szemfogat gyökérkezelték, így nem volt szükség azok eltávolítására.

A fehér tigris már a kifutójában is látható és a korábbi takarmányt is szívesen fogyasztja.A beszámoló a Nyíregyházi Állatpark weboldalán és Facebook oldalan

Gratulálunk a sikeres beavatkozáshoz!

Forrás: MTI, Nyíregyházi Állatpark weboldala és Facebook oldala