AKTUÁLIS
Fényeslitkén is lobog az őrláng
Száz esztendeje írták alá a Párizs melletti Versailles Nagy-Trianon kastélyában az első világháborút lezáró békediktátumot, amely Magyarországtól elvette területe kétharmadát, lakossága több mint felét. Tegnap volt tíz éve, hogy az Országgyűlés döntése értelmében június 4-én az ország a nemzeti összetartozást ünnepli. Egy éve pedig a nemzeti összetartozás évévé vált 2020.

Megyénkben szinte minden településen volt megemlékezés, portálunk is helyszíni tudósításokban számolt be több eseményről. Stábunk Fényeslitkén zárta a napot, ahol a megemlékezést követően, mintegy örök emlékül átadtak egy Ifjúsági szálláshelyet is.

A megemlékezésen dr. Seszták Miklós kormánybiztos, a térség kormánypárti országgyűlési képviselője emlékezőbeszédében rámutatott arra, hogy Románia a békediktátum által nagyobb területhez jutott, mint a jelenlegi Magyarország területe. Az a tragédia, amit megélt ezelőtt 100 évvel a magyarság, most valahogy másként sugárzik ránk.

"Élt a remény, hogy egyszer majd összenő, ami összetartozik - aztán jött 1945 és a remény szertefoszlott. A nagyhatalmak érdeke az volt, hogy a magyarság kicsi legyen, ne húzzuk ki magunkat, ne merjünk és ne tudjunk önállóan létezni" - fogalmazott.

1920-ban a magyarságot halálra ítélték a nagyhatalmak – jelentette ki a képviselő, majd rámutatott, hogy a világtörténelemben nincs még egy olyan nemzet, aki túlélt volna egy ilyen tragédiát.

Most, 100 év távlatából a tragédiát szemlélve büszkék lehetünk magyarságunkra. Köszönetet mondhatunk a Jóistennek, hogy itt vagyunk.

A megemlékezés végén megáldották a Millenniumi park hat kopjafáját, majd elhelyezték az emlékezés koszorúit.

Ezt követően őrlángot gyújtottak, a jelenlévők énekeltek és imáikban kérték, hogy őrizze meg a magyar nemzetet az idők végéig a Jóisten.

A megemlékezés második részében adták át a csaknem 26 millió forintból átadott Ifjúsági szálláshelyet. Az épületet a Fényeslitkéért Faluvédő Közalapítvány üzemelteti, így a szálláshely jövedelmezőbbé és hosszú távon gazdaságosan fenntarthatóvá teszi a közalapítvány működését. A beruházás Kisvárda térségének szálláshely-kínálatát és a helyi turisztikai vonzerejét is erősíti.

A beruházás során a tetőtéri vendégszobákhoz önálló vizesblokkokat alakítottak ki. Épületgépészeti fejlesztéseket, klímaberendezéseket is beépítettek. A földszinten vizesblokkokat, új burkolatot közösségi helységeket is kialakítottak, a nagy közösségi teremből 3 szobát alakítottak ki és korszerűsítették az épület fűtési rendszerét.


- FrissMédia -

Fotó: Szabó Sándor