Tudomány és Technika
#elhízás
#tabletta
#fogyasztó
Fellélegezhetünk: megvan a gyógyszer az elhízásra?
A diétákat, a gyomorgyűrűt és a többi fogyasztó beavatkozást is elfeledhetjük, ha az új tabletta klinikai tesztelése sikeres lesz.

A gyomor bypass és a gyomorgyűrű alternatívájának kifejlesztését tűzte ki célul a Harvard kutatócsoportja: a Nature Materials hasábjain közölt tanulmányukban egy olyan tabletta előállításáról számolnak be, amely kisebb kockázatot és alacsonyabb költségeket ígér, mint az említett beavatkozások. Úgy működik, hogy bevonatot képez a vékonybél falán és az meggátolja a cukrok és más, elhízást okozó vegyületek felszívódását.

A tanulmány szerint a tabletta műtéti beavatkozás nélkül jelenthet megoldást az elhízás és a kettes típusú diabétesz kezelésére. A teszteket egyelőre csak patkányokon végezték el, a későbbiekben ezért további kísérleteket terveznek, hogy bebizonyítsák, embereken is biztonságos a kezelés. Az állatokon végzett kutatás eredményei azonban biztatóak: azoknak a rágcsálóknak, akik fogyasztottak a készítményből, 47 százalékkal volt alacsonyabb a vércukor-szintjük, mint a többieknek.