Ebben az évben, huszadik alkalommal gyújtottak a rézüstök alá, hogy 24 órán keresztül, türelemmel viselt melegben, elkészüljön az év legjobb szilvalekvárja, mindenféle adalékanyag hozzáadása nélkül. Ősrégi hagyományokon nyugszik a Szatmár-Bereg térségi szilvafőzési hagyomány. A szilva, ami csak ebben a térségben terem: a nemtudom szilva. Már neve is elárulja, hogy különleges, mert íze, zamata semmivel nem keverhető össze, fő pálinka és életelixírnek is számító, ma már értéktárba vett gyümölcsről van szó.
A településen, több száz éves múltja van a szilvalekvár főzésének. Nem egy fellángolás, hanem már hagyomány, hogy Szatmárcseke vendégszerető lakossága, minden évben hívja és várja a vendégeket az egész napos lekvárkavarásba. Ebben az évben, ismét füst száll fel a vályogból rakott katlanokból, hogy 21 csapat versenghessen az elsőségért.
Az üstök alatti tüzet reggel 8 órakor izzották fel, hagyományosan akácfával fűtve.