KULTÚRA
#Nagyhalász
#város
#ünnep
Ezrek ünnepelték Nagyhalász várossá válásának 25. évfordulóját - fotók, videó
Tompa Mihály, A halász és aranyhal című rege szerint a szegény öreg halász, akinek sikerült hálójába kerítenie a királylány kedvenc halacskáját, jutalmul a királytól nemesi levelet kapott egész faluja számára, amely attól a naptól kezdve a Halász nevet viseli, és amelynek címerét is két aranyhal díszíti - legalábbis a rege szerint nagyhalász innen kapta a nevét.

Nagyhalász megyénk egyik legöregebb, már a 13. század közepéről írásos emlékekkel rendelkező, mintegy 5 800 lelkes település, ami 1993-ban kapta meg a városi rangot. Ebben az évben immáron a XI. Nagy-Halász Fesztivált került megrendezésre az önkormányzat által azzal a céllal, hogy "egy kicsit megpihenjen a város" - meséli a város polgármestere. Orosz Károly Zsolt, aki harmadik ciklusát tölti ezen a poszton, buszkén meséli, hogy pályázatoknak köszönhetően a városi rang már nem csak papíron, hanem látható, kézzelfogható módon is jelen van, így az itt élő- idelátogató emberek is érzik a városiasodást. Bár - jegyzi meg a polgármester - a kormányzati és a térség országgyűlési képviselőjének segítsége is igen csak jól jött, amikor például az útfejlesztést, vagy egy-egy energetikai fejlesztést álmodtak meg a település lakói. Mint fogalmazott Orosz: közösen, egy irányba nézve minden célt el lehet érni.

Ebben az évben az egyébként az egynaposra tervezett rendezvény - a nagy kedvenc szombati elfoglaltsága miatt - kétnaposra bővült, hiszen a régi idők zenéjét felvonultató Bikini együttes csak pénteken tudott a meghívásnak eleget tenni. A koncerten több mint kétezren tomboltak. Szombaton megrendezték a hagyományos fűzőversenyt, ami régi ízek, régi ételek jegyében valósult meg, és persze a hagyományosnak mondható horgász verseny sem maradhatott el, amire több mint ötvenen jelentkeztek. Ebben az évben is több százezer forint értékben sorsoltak ki tombolaajándékokat az önkormányzat és a helyi vállalkozóknak köszönhetően. A 200 forintos tombola főnyereménye egy kerékpár volt, amit az önkormányzat ajánlott fel.

Szombat esti programként a magyarországi X-Faktor hatodik szériájának győztese, a fehérgyarmati születésű Opitz Barbi lépett a színpadra, majd a nyíregyházi fúvószenekar - akik ebben az évben rangos zsűri által oda ítélt év utcazenésze díjat is bezsebelték Egerben -, Kelet Brass Band formáció ragadta magával a közönséget, hogy a koncert után egy 12 perces nagyszabású tűzijátékkal zárják le a kétnapos rendezvényt.

Videónk a szombat esti eseményeket foglalja össze: