NAGYVILÁG
Belföld
#turizmus
#belföldi turizmus
#külföldi turisták
#rekord
#Budapest
#Magyarország
Ezért vonzza Budapest mágnesként a külföldi turistákat!
Egyre népszerűbb Magyarország a külföldi turisták körében - ez derült ki a KSH által közzétett legfrissebb adatokból.

A napokban közölte a KSH a legújabb turisztikai adatokat, amiből kiderült, hogy 2023 októberében a turisztikai szálláshelyeken 1,3 millió vendég 3,1 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 6,9, a vendégéjszakáké 5,1 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbihoz képest. A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 1,2, a külföldi vendégéjszakáké 9,1 százalékkal emelkedett. 2023. január–októberben a belföldi vendégek 6,4 százalékkal kevesebb, a külföldiek 12 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el a turisztikai szálláshelyeken, mint az előző év azonos időszakában – tették hozzá.

Dr. Kiss Róbert Richard Prima Primissima-díjas turisztikai szakújságíró a Kossuth Rádió adásában elmondta, hogy Magyarország és Budapest vonzerejét tekintve nem meglepő a növekedés, hiszen rendkívül jó az ár-érték arány hazánkban. Rengeteg olyan értéke van az országnak, ami mágnesként vonzza a külföldi turistákat. A szakértő szerint ilyenek a gyógyvizeink, hiszen Budapest bármelyik fürdőjében, télen is lehet élvezni a gyógyvíz pozitív hatásait, a fürdőkultúránk messze földön híres.

Az épített örökség is rendkívül vonzó a külföldieknek, a Budai Várnegyed, az Andrássy út vagy a Hősök tere minden évszakban gyönyörű, népszerű célpont. A biztonság is egy fontos szempont, nálunk a turisták teljes biztonságban érezhetik magukat este is, a gasztronómiai palettán pedig mindenki megtalálja a saját igényeinek megfelelő kínálatot.

"Már nem csak az a réteget tudjuk kiszolgálni, aki fapadossal érkezik, hanem a közép- felsőosztályt is" - mondta a szakértő. Magyarországon belül Budapest továbbra is vezet, hiszen a vendégéjszakáknak a kétharmada itt realizálódik. A Kisfaludy programnak köszönhetően azonban országszerte megújultak a szálláshelyek, és már vidékre is egyre többen érkeznek. Sok új szálloda nyílt, 5 csillagos szállodák is vannak, amik közül több nyert már rangos, nemzetközi díjakat az elmúlt években.

Elképesztő sikert zsebelhetett be a sárvári Spirit Hotel Thermal Spa *****superior: az egyik legjobb európai luxusszállodának választották, a spa részlegét pedig külön is díjazták a világszerte mércét állító World Luxury szavazásán. Az Athénban október végén megrendezett 17. World Luxury Awards gálán öt magyar hotelt is díjaztak, ezek között van a Spirit, a Botaniq Turai Kastély és a Párisi Udvar Budapest Hotel is.

Az inflációs hatás felett is növekedtek az árbevételek, ami azt mutatja, hogy szívesen költenek nálunk a turisták. Széles az élménykínálat: vanank szabadulószobák, zenei programok, éttermek, fürdők és sportprogramok is. A hazai szektor ki tudta váltani az orosz és izraeli turisták elmaradását is, ha a vendégéjszakák számát nézzük, a magyar turizmus már csak szűk 2 százalékra van a 2019-ben, a háború és a járvány előtt felállított rekordévtől.