NAGYVILÁG
Külföld
#Ukrajna
#Kárpátalja
#autósok
#új törvény
Ezért tiltakoznak az ukrán autósok - Átlagosan 2-3 ezer euróról van szó
Ukrajnában viharosra sikerült a hétvége: a tegnapi ungvári autóstüntetés után ma hajnalban jött a hír, hogy Porosenko elnök 60 napos hadiállapot bevezetését javasolja, amiről a tervek szerint ma dönthetnek az ukrán parlamentben.

Az államfő szerint az ukrán hajókkal szembeni vasárnapi agresszió alapján nem zárható ki, hogy Oroszország más, köztük szárazföldi műveletekre készül Ukrajna szuverenitása és területi épsége ellen. Az ukrán elnök hangsúlyozta, hogy a hadiállapot bevezetése nem jelent hadüzenetet. "Semmiképpen sem jelenti azt, hogy Ukrajna bármilyen támadó műveletet készülne végrehajtani" - közölte.

A másik hír, amiről mi is beszámoltunk, hogy több száz kárpátaljai autótulajdonos rendezett tüntetést vasárnap este Ungváron, amiért Ukrajnában november 25-től nehezen értelmezhető, szigorú törvényekkel - magas behozatali vám vagy kaució kiszabásával - nehezítették meg az ukrán állampolgároknak, hogy külföldön regisztrált autóikkal lépjenek be az országba és azokat belföldön használják.

Az utolsó pillanatban derült ki

Derült égből villámcsapásként érte a külföldi rendszámú autósokat a szombat esti hír: november 25-én éjféltől befellegzett az 5 napos tranzitálásnak - írja a Kárpáti Igaz Szó.

A külföldi regisztrációjú gépkocsik kedvezményes behozataláról szóló új törvény ugyanis tartalmaz egy olyan kitételt, amely előzetesen senkinek sem tűnt fel, sőt, még maguk a vámosok sem tudtak róla, őket is csak szombaton kora este tájékoztatták Kijevből. Azzal együtt, hogy a tiltakozások ellenére Petro Porosenko elnök a héten mégis aláírta a szóban forgó jogszabályokat – amelyek egyrészt a behozatal részleteit ismertetik, másrészt a szabályszegőkkel szembeni bírságok horribilis megemelését tartalmazzák –, az érintettek szerint gyakorlatilag hurkot kötött azok nyakára, akik eddig a kiskapukat kihasználva 5 naponta járták a határt külföldi rendszámú autóikkal. Becslések szerint Ukrajnában másfél millió ilyen jármű közlekedhet az utakon, a kárpátaljai portál szerint az érintettek totális megdöbbenéssel értesültek az újításról.