AKTUÁLIS
Évértékelőt tartottak az ügyészségen
​A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Főügyészség évértékelő értekezletén részt vett Dr. Lajtár István közjogi legfőbbügyész-helyettes.

Az értekezletet Dr. Martossy György vármegyei főügyész nyitotta meg. Bevezetőjében kiemelte, hogy 2023-ban is nehezítette az ügyészség munkáját az Ukrajnában zajló háború és a takarékossági intézkedések. Az egyre növekvő munkateher ellátásához az ügyészség jól alkalmazkodott, az ügyészek lelkiismeretes és eredményes munkát végeztek.

Dr. Révész Norbert büntetőjogi főügyész-helyettes beszámolt arról, hogy mozgalmas, kihívásokkal teli évet tudhatnak maguk mögött. A megye ügyészei országosan az ötödik helyen állnak leterheltségben, ennek ellenére a nyomozások időtartama országosan csaknem a legrövidebb. Az ügyészek rendkívül nagy számban alkalmazzák az eljárások gyorsítását szolgáló intézkedéseket, köztük az egyezségkötést, melynek eredményeként közel 1,5 milliárd forint megfizetésére vállaltak kötelezettséget tavaly a gyanúsítottak.


Dr. Sipos László közjogi főügyész-helyettes beszélt arról, hogy a szakág leterheltsége évről-évre egyre nő. Ez köszönhető a többi között annak is, hogy a főügyészség 10 megyére kiterjedő közigazgatási bírságolást kontrollál, valamint felügyeli a szabálysértési eljárásokat. A távoltartási ügyek fókuszában a kiskorúak védelme áll, ezt szem előtt tartva vizsgálta a főügyészség a gyermekvédelmi intézményeket is. Mindemellett a börtönök, fogdák ellenőrzése, a fogvatartottak panaszainak kivizsgálása is jelentős munkaterhet ró az ügyészekre.

Dr. Lajtár István közjogi legfőbb ügyész-helyettes záróbeszédében kiemelte a büntető és a közjogi szakág példaértékű együttműködését, és az egész vármegyére jellemző proaktivitást. Dicséretes, hogy bár a vármegyénk bűnügyi fertőzöttsége magas, ennek ellenére az ügyészek által alkalmazott eljárást gyorsító és elterelő intézkedéseknek köszönhetően a büntetőeljárások rendkívül időszerűek. Megköszönte, hogy a megemelkedett munkateher mellett a vármegye ügyészei a tavalyi évben is eredményes és szakszerű munkát végeztek.