NAGYVILÁG
Belföld
#Ajak
#fecskeház
#program
#fiatalok
Esélyt az ajaki fiataloknak - fecskeház avatón jártunk
A mintegy 103 millió forintos beruházással a régi szolgálati lakás és orvosi rendelő épületéből alakítottak ki négy lakást. A kulcsok átadását követően a párok új otthonukat vehették birtokba.

Birtokba vehették az ajaki fiatalok az első négy lakást a fecskeházban. Az épület ünnepélyes átadásán dr. Ragány Adrienn polgármester köszöntötte a fiatalokat, aki elmondta, hogy Ajak közösségének jövője a családokban van. Közös feladatunk, hogy városunk és közösségünk tudjon fejlődni, ehhez pedig erős családi kötelékekre van szükség, amely fiataljaink nélkül lehetetlen – emelte ki.

A Fecskeház program kialakításánál az elsődleges cél volt hogy az önálló életet most kezdőkön segítsenek. Ők ezekben a társasházakban bérelhetnek lakást, majd egy előtakarékossági szerződést vállalva tovább léphetnek egy saját, vagy nagyobb otthonba.

A projekt megvalósítása során az önkormányzat célkitűzése az, hogy a településen élő, az onnan elszármazó, illetve a településen letelepedni szándékozó fiatalok élni tudjanak Ajakon, a fellelhető életlehetőségekkel, helyben maradjanak és itt alapítsanak családot. ,,Célunk továbbá a fiatalok önálló lakhatási lehetőségeinek biztosítása, helyi lehetőségekre épülő önfoglalkoztatást célzó programok megvalósítása, valamint a helyi adottságokhoz, igényekhez, sajátosságokhoz illeszkedő helyi ösztönzők segítségével a fiatalok a településen maradásának ösztönzése."

Ragány Adrienn köszönetét fejezte ki az előző önkormányzati képviselő-testület munkájáért, hiszen a projektet ők kezdték el megvalósítani.

Dr. Seszták Miklós kormánybiztos, a térség országgyűlési képviselője rámutatott, hogy a fiatalok egyik legnagyobb problémája, hogy a lakhatást hogyan oldják meg. Éppen ezért nagyon fontos, hogy ilyen kezdeményezések, mint a „Fecskeház” program megvalósuljon. A magyar kormány teljes támogatásáról biztosítja az ilyen projekteket, hisz fontos, hogy az élhető településeken, legyen az kisebb, nagyobb város, vagy község - lakhatást teremtsünk. Egy település jövője attól függ, hogy megtudja-e, helyben tudja-e tartani a fiatalokat – jelentette ki.

A képviselő köszönetét fejezte ki az előző városvezetésnek, hisz számos fejlesztés az előző ciklusban kezdődött el. Seszták sok sikert kívánt az ajakiaknak: Hajrá Ajak!

A projekt részeként, az ajaki fiatalok helyben maradása, valamint a humán közszolgáltatások területén meglévő humánerőforrás - hiány csökkentése érdekében fenntartható ösztöndíj rendszer is bevezetésre került.