KÉK FÉNY
Emberrablással viccelt a 12 éves fiú
Augusztus 8-án este egy telefonhívás érkezett a rendőrség ügyeletére, melyben kétségbeesett hangon azt közölte valaki, hogy Nyíregyháza közelében elrabolták, majd letette a telefont.

A nyomozó hatóság nagy erőkkel kezdte meg a bejelentés kivizsgálását, több, mint tíz rendőr dolgozott az ügyön. Közel egynapos nyomozást követően derült ki, hogy a bejelentés nem volt valós, azzal egy 12 éves fiú viccelt, aki ezt jó poénnak tartotta. Az történt, hogy a Nyíregyházához közeli településen a fiú társaival focizott, majd elkérte egyik barátjának a telefonját, amiről a valótlan bejelentést tette a rendőrségnek.

Mivel a rendőrség nyomozást rendelt el az ügyben, ezért azt meg kellett szüntetni. A 12 éves gyermekkel szemben hatóság félrevezetésének vétsége miatt nem lehet eljárni, mert nem büntethető 14 éves kora betöltése előtt. Ugyanakkor a rendőrségnek, illetve az ügyészségnek lehetősége van arra, hogy a gyámhatóságot értesítse az ügyről, a gyámhatóság pedig szükség esetén védelembe veheti a gyermeket. A védelembe vétel keretében sokféle lehetősége van a gyámhatóságnak, például azt is előírhatja, hogy a gyermek a jövőben ne kövessen el ilyen magatartást, illetve a szülők számára is különböző kötelezéseket tehet a gyámhatóság.

Szerencsére emberrablás nem történt, ami a rendőrség gyors és szakszerű fellépésének köszönhetően hamar kiderült. Ugyanakkor az ilyen gyermeki csínytevések nagy rendőri erőket kötnek le, elvonva a valódi bűncselekmények felderítésétől a nyomozókat - figyelmeztet a rendőrség.