KÉK FÉNY
#tárgyalás
#Szamossályi
Ellentmondásos tanúvallomások a szamossályi ügyben
A Nyíregyházi Törvényszéken dr. Bodnár Zsolt büntetőtanácsa ma folytatta a bizonyítási eljárást a szamossályi emberölési ügyben tanúk meghallgatásával. Bár a bíró a mai tárgyalási napra hat tanút idézett, ebből csak a vádlott nagymamája és nagyapja jött el, akik olykor saját korábbi vallomásukkal homlokegyenest mást vallottak a bíróságon.

Az ügyről annak idején portálunk egy részletes tényfeltáró cikket közölt . 2016 májusában a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye délkeleti részén, a Szatmári-síkságon fekvő 600 lelkes település megdöbbenéssel értesült egy brutális támadásról, majd egy nappal rá egy gyilkosságról. A feltételezett elkövetőt hamar elfogták. A tavaszi tárgyaláskor az ügy vádlottja nyolc hónapos börtönbüntetését töltötte, amiért előzetes letartóztatásakor rabtársától lopott.


A vádirat szerint a vádlott 2016. május 27-én Szamossályiban italozott egy presszóban, majd onnan távozva bemászott egy lakóház kapuján és vascsővel a kezében bement a házba. A hálószobában pénz után kutatott, mire belépett a házban lakó idős hölgy és rákiáltott . A vádlott ezután nagy erővel fejen ütötte a sértettet, aki elesett, majd még háromszor fejbe verte a földön fekvő nőt a vascsővel. Ezután átkutatta a sértett ruháját, és 1.200 Ft-ot kivett a zsebéből. Egy elektromos szivattyút magához véve távozott a helyszínről. Az idős nő a bántalmazásba belehalt.

A bíróság a mai tárgyaláson a bizonyítási eljárás keretében arra volt kíváncsi, hogy a vádlottak padján ülő „Mikike” agresszív volt-e. A bíró először a vádlott nem vér szerinti nagyapját hallgatta meg, akik homlokegyenest mást vallott a mai tárgyaláson, mint korábban a rendőrségen.

Többszöri figyelmeztetés


A bírósági eljárás során a vádlott azt mond, amit akar, viszont a tanúnak igazmondási kötelezettségé van. Kvázi nem hazudhat az eljárás során. A nagyapa a rendőrségi kihallgatásokon igen kemény szavakkal illette a vádlott életmódját, naplopó, agresszív, semmirekellő emberként jellemezte őt. A mai tárgyaláson vagy a szíve, vagy az emlékezete homályosult el a tanúnak, ugyanis az akkor tett vallomásával homlokegyenest mást mondott a bírónak, majdhogynem mintagyerekként jellemezte a vádlottat. Miután dr. Bodnár Zsolt szembesítette az ellentmondással, akkor kezdett el másként "emlékezni" a nagyapa. Dr. Bodnár Zsolt végül szembesítette a vádlottat és a tanút, merthogy a vádlott azt nyilatkozta, hogy ő nem agresszív, amit egyébként más tanúk is állítanak. A nagypapa a mai tárgyaláson végül pont ennek az ellentétét mondta, bár hozzátette, hogy csak akkor vadult be az unokája, amikor ivott és gyógyszerezett.


A vádat képviselő ügyész ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy "Mikike" bizony indulatból – szerelmi bánat - puszta kézzel egy buszmegállót vert szét.

Sokszor kihívás a bírónak, hogy a tanúval megértesse a jogait és a kötelezettségeit

A nagyapát követően a nagymama állt a bíró színe elé, aki vér szerinti rokonként jogszerűen tagadhatja meg a tanúvallomást. Ezzel a jogával a rendőrségen nem élt. A nagymama a bíró többszöri értelmező magyarázata ellenére nehezen fogta fel, hogy nem kötelező vallomást tennie, azt következmények nélkül megtagadhatja. Végül is miután a bíró lépésről lépésre elmagyarázta a lehetőségeket, a nagymama vallomást tett. Ellentmondások itt is voltak, amire az ügyész és a bíró is kitért.

Mint ahogy elhangzott, a 61 éves Fásiné férje halálát követően szinte kihívta maga ellen a sorsot. Életmódja sokak számára megbotránkoztató volt. Beceneve „sikoly”. A helyiek rendszeresen alkoholt fogyasztó, elhanyagolt külsejű, ugyanakkor rendkívül jólelkű, pénzét két kézzel szóró, az élettől megkeseredett nőként írták le. Egyesek szerint ha valaki kért tőle pénzt, ő adott neki. Ugyanakkor azt is elmondják, hogy életmódja miatt több alkalommal mentőt kellett hozzá hívni, mivel az utcán találtak rá eszméletlen állapotban.

A korábbi tárgyaláson derült ki, hogy a vádlott szerelmes volt a nevelt apja testvérének élettársába. Azon a tárgyaláson a bíró megkérdezte a nevelőapját, tud-e róla, hogy a nevelt fia szerelmes a testvére élettársába. „Annyira szerelmes az Ivettbe, hogy érte mindenre képes, akár mindent el is vállal miatta”- hangzott akkor a válasz. A faluban úgy vélekednek, hogy "Mikike" nem egyedüli elkövető, voltak tettestársai, mégpedig a "sánta", akinek az élettársába szerelmes volt a Mikike. Persze ez szóbeszéd, de a bíróságnak minden kérdésre megnyugtató választ kell találnia. Persze a szerelmi szál a mai tárgyaláson is felmerült, de sokkal többet nem tudtunk meg, a tanúk érdemben nem nyilatkoztak erről.


- FrissMédia -