AKTUÁLIS
#színház
#fesztiválok
#kultúra
#Kisvárda
Elkezdődött, immáron a huszonnyolcadik
A Himnusszal vette kezdetét június 18-án a Magyar Színházak XXVIII. Kisvárdai Fesztiváljának megnyitó ünnepsége.

A Várszínpadon először Gáspár Tibor színművész, a szakmai zsűri tagja köszöntötte a résztvevőket a magyarországi színjátszók nevében, majd Leleszi Tibor, Kisvárda polgármestere mondta el ünnepi beszédét. „Megtiszteltetés és öröm számomra, hogy a magyar nyelv, a kultúra szellemisége, közel két hét alatt szorosan összefonja a határon innen és túl lévő színtársulatok életét, immár 28 éve. Örömmel tölt el, hogy a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválja és a színjátszás évről-évre előkelő eseményként van jelen már nemcsak a város, hanem az ország életében is. Úgy érzem, hogy ez az évenként megrendezésre kerülő színházi találkozó sokkal nagyobb jelentőséggel bír annál, mint csupán egyszerűen megismerni egymás előadásait. Hiszem, hogy az együtt töltött napokban és órákban különös erő lakozik. A művészi tapasztalatcserék, az egymás felé irányuló meglátások és vélemények mind- mind a közös jövő építését szolgálják.” - mondta Leleszi Tibor.

A fesztivál közönségzsűrijének tagjai: Széles Istvánné, Tari Istvánné, dr. Halmay Balázs, diákként pedig Molnár Flóra és Tóth Béla.

A fesztivál-program szakmai zsűrijének tagjai: Hámori Gabriella színésznő, Kántor Viola szerkesztő-műsorvezető, Kovács Dezső kritikus, Török Ákos a 7óra7 szerkesztője, Gáspár Tibor színművész.

A fesztivál-program szakmai zsűrijének diáktagjai: Kriesch Barbara, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem friss diplomás hárfaművésze, Palánki Hedvig, a Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatója, Németh Fruzsina Lilla, az Eötvös Loránd Tudományegyetem hallgatója.

Az ünnepélyes megnyitó után Zágon István-Nóti Károly-Eisemann Mihály: Hippolyt, a lakáj című előadását láthatta a közönség a Csíkszeredai Csíki Játékszín előadásában, Csiki Zsolt rendezésében.

Durucz Gabi

fotó: Fodor Péter