KÉK FÉNY
#Teréz körút
#robbantó
#TEK
ELFOGHATTA A TERRORELHÁRÍTÁS A TERÉZ KÖRÚTI MERÉNYLŐT
Sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarják a hatóságok, hogy szerdán elfogtak egy férfit a Teréz körúti robbantás kapcsán. Egy volt bűnöző felismerni vélte a merénylőt.

Lapzártáig nincs hivatalos információ arról, hogy a Terrorelhárítási Központ (TEK) egyik felszámoló egysége valóban a Teréz körúti robbantással kapcsolatban fogott-e el szerdán egy férfit. A hírt a 24.hu hozta elsőként nyilvánosságra, majd végigfutott a teljes magyar internetes médián úgy módosulva, hogy magát a robbantót fogták el. A TEK-től csak annyit lehetett megtudni, hogy mint minden nap, több bevetésük volt szerdán is. Ennél többet azonban nem mondhattak. Nem erősítették meg és nem cáfolták az információt, a Központi Nyomozó Főügyészséghez (KNYF) irányították lapunkat. A KNYF szóvivője, Nagy Andrea kérdésünkre azt közölte: jelenleg a nyomozás állásáról semmilyen tájékoztatást nem kívánnak adni.

Egy volt fegyvercsempész azt állítja, felismerte a merénylet elkövetőjét

Forrás: Police.hu

Egy volt fegyvercsempész azt állítja, felismerte a merénylet elkövetőjét

A hírzárlat teljes, ám egyáltalán nem zárható ki, hogy a TEK szerda délután a Balatonnál, Keszthelyen végrehajtott akciója során a robbantással kapcsolatban fogott el valakit, például azt, aki összefüggésbe hozható a pokolgéppel, vagy logisztikai segítséget nyújthatott az elkövetőnek. Ám az sem zárható ki, hogy a hatóságokhoz eddig beérkezett mintegy ezer állampolgári bejelentés egyikének értékelése során került képbe az adott településen elfogott férfi. A hatóságok hallgatásának pedig az lehet az oka, hogy egyelőre nem tudják perrendszerűen, azaz bizonyíthatóan a merénylethez kapcsolni őt.

Ismeretes, hogy szeptember 24-én késő este a Teréz körút és a Király utca kereszteződésben egy középkorú férfi felrobbantott egy házi készítésű pokolgépet, amelynek repeszhatását szögekkel növelte meg, és amivel megsebesített két fiatal rendőrt. Mint ahogy azt elsőként megírtuk: a két rendőr állapota örvendetes gyorsasággal javul, elhagyhatták a kórházat és rehabilitáción vesznek részt. A rendőrség tízmillió forintos nyomravezetői díjat ajánlott fel.

A rendőrség eddig is mindent megtett az elkövető kézre kerítéséért

Forrás: Police.hu

A rendőrség eddig is mindent megtett az elkövető kézre kerítéséért

Eközben szerdán tanúként hallgatta ki a rendőrség belső elhárításáért is felelős Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) Valencsik Ferencet, a Privát Kopó internetes bűnügyi magazin főszerkesztőjét. A portál szerda reggel írta meg, hogy jelentkezett náluk egy volt fegyver- és robbanóanyag-csempész, aki állítja: felismerte a Teréz körúti robbantás elkövetőjét a másodjára közzétett, a robbantót egy CBA-ban mutató felvételek alapján. A névtelenséget kérő férfi a kilencvenes évek végén, a 2000-es évek elején fegyver- és robbanóanyag-csempészként tevékenykedett, s szerb és albán bűnözőkkel is kapcsolatba került. A volt csempész állítja: 2002-ben, a móri mészárlás körüli napokban „Tamás” rendőrségi fedett nyomozó mutatta be neki a „kölyköt”, aki a nevét nem mondta, és akkor lehetett 23-25 éves. (Ezek szerint ma 37-39 éves.) Feltűnő volt, mennyire fegyelmezett, arcizma sem rezdült, gyerekarca volt, és könyörtelen, jéghideg nézése. Kiderült: vajdasági szerb, nagyon jól beszélt magyarul, jól ismerte Budapestet.

A fedett nyomozó arra kérte az informátort, hogy hozza össze a „kölyköt” egy másik fegyvercsempésszel. 2008–2009-ben az informátor egy plázában ismét összefutott a „kölyökkel”, aki azt mondta neki, hogy becsapták a rendőrök. A volt bűnöző most azt mondja, azért nem fordul a hatóságokhoz, mert korábban mindig sokat segített nekik, hogy a saját üzleteit zavartalanul tudja folytatni, ám nagyon sokszor átverték.