AKTUÁLIS
#szénmonoxid
Életet mentett a szén-monoxid-érzékelő Ramocsaházán és Lónyán
Két alkalommal is a szén-monoxid-érzékelő jelzése miatt riasztották tegnap a megyei lánglovagokat. Az egyik riasztás egy ramocsaházi ingatlanból érkezett vasárnap este, mivel egy Béke utcai családi házban megszólalt a berendezés.

Már épp pihenni készült a ház lakója este hétkor, amikor sípolásra lett figyelmes. Tudta, hogy baj lehet. Amint beazonosította az egyre hangosabb sípolást, ablakokat nyitott és azonnal értesítette a tűzoltóságot. Elzárta a gázkészülékek csapjait és alaposan kiszellőztette a házat.

A házban a baktalórántházi hivatásos tűzoltók mérései alacsony értékben mutatták ki a szén-monoxid jelenlétét. A gázszolgáltató szakembere az ingatlanban átvizsgálta a gázbojlert, majd azt kizárta a szolgáltatásból. Borika elmondta, hogy régebben volt egy hasonló eset a családban, de akkor még nem volt szén-monoxid jelző készülék és emiatt súlyosabb következményei voltak annak az esetnek. Ő már akkor eldöntötte, hogy a lakásában mindenféleképp lesz ilyen készülék. A tűzoltók annyit mondtak neki, hogy ha nincs ez a jelzőberendezés, akkor Borika reggelre halott lett volna.

Hasonló eset történt egy lónyai, Kossuth Lajos utcai háznál. A tulajdonosok a készülék jelzése után értesítették a tűzoltókat. A vásárosnaményi önkormányzati egység mérései alacsony értékben mutatták ki a szén-monoxid jelenlétét. A gázszolgáltató szakembere ebben az esetben is átvizsgálta a gázbojlert, majd ugyancsak azt kizárta a szolgáltatásból. Egyik helyszínen sem történt sérülés és lakosságvédelmi intézkedésre sem volt szükség.

Évente átlagosan 600 esetben riasztják a katasztrófavédelem tűzoltóegységeit szén-monoxid-mérgezéssel összefüggő esethez. Az esetek felében kisebb-nagyobb mértékű szén-monoxid-mérgezés is történik, melyek évente átlagosan 10 ember életét követelik.

Mi is az a szén-monoxid?

A szén-monoxid (vegyjele: CO) az emberi érzékszervek számára „láthatatlan”, hisz ez egy színtelen, szagtalan, íztelen, a levegőnél egy kicsivel könnyebb, mérgező gáz, amely tökéletlen égés során jön létre. Belélegezve gátolja a vér oxigénszállító képességét, mivel erősen kapcsolódik az oxigént szállító hemoglobinhoz. A szén-monoxid-mérgezés nehezen észrevehető, hiszen a tünetek, vagyis a rosszullét, szédülés, fejfájás, hányinger és fáradtság könnyen összetéveszthetőek egyéb betegségek tüneteivel. Magas szén-monoxid-koncentráció esetén ájulás, és néhány percen belül halál is beállhat.