KÖZÉRDEKŰ
Agrár
#NAK
#erdőgazdálkodás
#vadkár
#mezőgazdálkodás
#vadtakarmány
#szántóföld
#vadkárkövetelés
#per
Egyre több a vadkár, de a gazdálkodók alig kapnak érte valamit
A NAK céget alapít, hogy peres ügyekben átvállalja a gazdálkodók jogos vadkárköveteléseinek behajtását és az érintettek minél hamarabb hozzájussanak az őket megillető pénzhez - jelentette be november 29-én a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

A kamara megelégelte, hogy évente 21 milliárd forint vadkár keletkezik és ebből csak 3 milliárd forintot térítenek meg a mező- és erdőgazdálkodóknak.

Az elmúlt két évtizedben szinte folyamatosan emelkedett a vadkárok mértéke, ugyanakkor régi probléma, hogy annak csak töredékét térítik meg a gazdálkodók számára. A drasztikusan növekvő vadkár fő oka a vad túlszaporodása: hatvan év alatt az öt nagyvad (gímszarvas, dámszarvas, őz, vaddisznó, muflon) létszáma legkevesebb ötszörösére nőtt, napjainkban 17-szer több nagyvadat lőnek ki, mint az 1960-as években - érvelt a NAK.

Számítások szerint összesen mintegy 800 ezer nagyvad él hazánkban, ez a felduzzadt állomány évente 1,4 millió tonna szálas, lédús és szemes táplálékot fogyaszt el. Ennek mindössze 8 százalékát (110 ezer tonnát) juttatják ki vadtakarmányként a területükre a vadgazdálkodási egységek, a többit az erdőből és a szántóföldekről fogyasztja el a vad.
Óvatos becslések szerint is, a nagyvadállomány táplálékigényének fele, mintegy 700 ezer tonna vadkárként realizálódik. Az elszaporodott nagyvadállományt gyakorlatilag a mezőgazdaság - a gazdálkodók - és az erdőgazdaságok tartják fenn - tették hozzá.

-MTI-