INTERJÚ
Egymilliárd 700 millió forint az elfogadott költségvetése Dombrádnak - interjú Kozmáné Kasza Veronika polgármesterrel
A csaknem 4 200 fős település a megyeszékhelytől 40 kilométerre fekszik, északi határa a Tisza folyó, amely egyben a megye határa is. Dombrád gyönyörű, fejlődő Tisza-parti kisváros, ahol jó élni, hiszen az infrastruktúra kiépített, az intézményhálózat jól működik és 12 civil szervezet is színesíti az itt lakók életét – kezdi a beszélgetést Kozmáné Kasza Veronika, Dombrád város polgármestere.

Dombrád mikrokörzeti központ, a szomszédos két településsel, Tiszakanyárral és Újdombráddal közös hivatalban működtetik a településeket. A városban kormányablak is van, ami nagyban hozzájárul a helyiek ügyintézésének kényelméhez, no meg a városias érzethez. Mindezeken felül sajnos hátrányos helyzetű település Dombrád, mivel a város megközelíthetősége a távolságok miatt esetenként nehézkes – jegyi meg a polgármester -, ugyanis 15 kilométerre húzódik a főútvonal és a legközelebbi vasútállomás.

FrissMédia: Milyen nehézkességekkel jár egy hátrányos helyzetű település vezetése?

Kasza Veronika: A foglalkoztatást és a munkanélküliek számát tekintve is hátrányos helyzetűnek tekinthető városunk. A lakosságon belül magas a roma nemzetiséghez tartozók aránya (közel 20 %). Ahhoz, hogy a roma lakosság életkörülményei javuljanak, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból (TOP) 170 millió forintos beruházást hajtunk végre, mely tartalmazza két bérlakás építését, egy bérlakás felújítását, közösségi házat, nyitott közösségi teret és közösségi kertet. A közösségi házban a Polgárőrség is helyet kap. Itt kerülne kialakításra mosoda, zuhanyzó és szociális iroda. Az aktív korú lakosság 2 700 fő körüli. A nyilvántartott munkanélküliek száma a munkaerő-piaci elhelyezkedés növekedésével jelentősen csökkent. Az elmúlt években a munkanélküliek nagy számban vettek részt a Munkaügyi Központ által szervezett tanfolyamokon, átképzéseken, így nagyobb eséllyel indultak a munkaerő-piacon.

F.M.: Milyen arányban foglalkoztatnak közmunkaprogramban résztvevőket?

K.V.: Az elmúlt évben 134 közfoglalkoztatottat foglalkoztattunk napi 8 órában. A dolgozók segítségével 1 hektáron uborkát, 2,5 hektáron fokhagymát, 2 hektáron cseresznyepaprikát termesztettünk. Munkájuk eredményeként sor került járdaépítésre a Széchenyi úton, a Thököly úton, a Béke úton. Tovább folytattuk a településen megjelent illegális hulladéklerakók felszámolását és a Dombrádról kivezető utak megtisztítását.

F.M.: 2014-ben mi volt a célkitűzés?

K.V.: 950 éves településünk 2000-ben kapta meg a városi rangot, és ennek próbálunk megfelelni az arculatot tekintve és a fejlesztéseket is ebbe az irányba tereljük. Ebben a választási ciklusban is célunk az volt, hogy a város működőképességét megőrizzük, az ehhez szükséges gazdasági alapot megteremtsük, a város népességét megtartsuk, munkahely-teremtő beruházásokat támogassunk, illetve hozzunk létre fejlesztéseink révén. Ahhoz, hogy az itt lakók biztonságban éljenek, el kellett érni, hogy a közbiztonság javuljon és a Polgárőrség megerősödjön. Az elmúlt 4 évben kiemelten kezeltük azokat a városfejlesztési feladatokat, amelyek segítik a városiasodást, ilyen például a főtér rendezése, ahol az új városháza épül hazai forrásból, több, mint 200 millió forintot felhasználva. Az átadás ez év tavaszán várható.

F.M.: Dombrád kiemelkedően sikeresen pályázott az évek során különböző hazai és uniós forrásokra, így csaknem 618 millió forint érdekű fejlesztést valósítottak, illetve valósítanak meg. Milyen beruházásokról van szó?

K.V.: Városunk jó adottságokkal rendelkezik a turizmus terén, nagyrészt a Tisza folyó adta lehetőségeket figyelembe véve. A városban több, mint 200 turista befogadására alkalmas szálláshely van, ennek nagyobb része a Tisza-parton, az üdülőcentrumban található. 2019-ben valósul meg egy 100 milliós beruházás, melynek köszönhetően kölcsönzőház, szociális blokk, játszóteret, rekortán pálya és parkolók épülnek. Sikerrel pályáztunk külterületi helyi közutak fejlesztésére, valamint önkormányzati utak kezeléséhez, állapotjavításához, karbantartásához szükséges erő- és munkagépek beszerzésére. Így megépíthetjük a régen várt elkerülő utat, mely a Kossuth utca alvégesi részét kerülné ki úgy, hogy a Vasút utcától a Kossuth utcai kertek alatt, a legelővel párhuzamosan aszfaltos út épül. Szintén ebből a pályázati forrásból a szarvasmarha telepet a Pátrohai úti Kossuth majorral összekötő útalap épül. Az útépítés és az útfelújítás hamarosan kezdetét veszi. A Belügyminisztérium által meghirdetett pályázatban mintegy 15 millió forint támogatást nyertünk útfelújításra, melynek keretében a Thököly utca fél kilométer hosszan új aszfaltburkolatot kap.

40 millió forintból az Andrássy út 67. szám alatti önkormányzati konyha, egy új modern konyha beruházása valósul meg hamarosan. Még ebben az évben egy TOP turisztika pályázatnak köszönhetően - ami csaknem 100 millió forint -, kerékpár és vízi sporteszközök kölcsönzője, ajándékbolt, információs pont, több mint 20 férőhelyes parkoló, sportpálya, illemhelyek, játszótér, szabadtéri színpad épül meg Tisza-parton. Szintén pályázati forrásból épült meg a rekortán kézilabda pálya, amit tavaly ősszel adtunk át. Ugyancsak pályázati forrásból, közel 80 millió forintból a Művelődési Ház és Könyvtár fűtésének és napelem-rendszerének korszerűsítése, valamint a nyílászárók cseréje is megvalósul.

Az egyik legnagyobb beruházásunk a humán szolgáltatások fejlesztése, amit Dombrád konzorciumi partnerségben Székely, Pátroha, Rétközberencs és Nyírtass Önkormányzatokkal valósít meg mintegy 250 millió forint értékben.

F.M.: Dombrádnak igen fontos a turizmus. Milyen lehetőségei vannak egy ilyen kisvárosnak a település népszerűsítésére?

K.V.: Egy országos programnak köszönhetően városunknak lehetősége van a szolgáltatásait és látnivalóit népszerűsíteni, valamint a település presztízsét, bevételét megemelni. Az érintett területen kiépítenek egy kikötőpontot, ahol a turisták tájékozódhatnak az adott település értékeiről, látnivalóiról.

F.M.: A településen az általános iskola mellett gimnázium is működik. Van utánpótlás?

K.V.: A Móra Ferenc Általános iskolában 321 gyermek tanul, míg a gimnáziumunkban jelenleg 77 gyermek készül fel az életre. Dombrádnak igen népes az óvodai létszáma, hisz 163 gyermek felkészítése folyik az iskolára, miközben a bölcsődénk is egyre népszerűbb, 12 apróság bontogatja szárnyait az intézmény falai közt.

F.M.: Egy település bevételi és fejlesztési lehetőségeit sok esetben meghatározza az ott gazdasági tevékenységet folytató vállalkozások száma és termelőképessége.

K.V.: A város legfőbb foglalkoztatója a Dombka 2003 Zrt., amely mezőgazdasági és értékesítő szövetkezet. Az önkormányzati beruházásokon túlmenően a Dombka 2003 Zrt. is folyamatosan fejleszt. Most egy használaton kívüli varrodát - mely több, mint 1600 négyzetméter - húsfeldolgozó üzemmé alakított. Az üzemben már 9 fő dolgozik, de további munkavállalókkal bővülnek. A saját sertéstelepükön tenyésztett és saját vágóhídjukon levágott sertéseket dolgozzák fel, tőkehús, májas hurka, kolbász, füstölt termékek készülnek.

F. M.: Milyen tervei vannak a következő ciklusra?

K.V.: A megkezdett beruházásokat szeretnénk befejezni, elkezdeni az óvoda és bölcsőde bővítését, melyre a pályázati forrás biztosított. Ez évben elkezdjük a Művelődési Ház teljes felújítását, erre szintén biztosított a forrás. Pályázni kívánunk a Modern falvak programelemeire, melynek részeként az útfelújítást, járdafelújítást kívánjuk tovább folytatni. Minden ciklusprogramomban szerepel és a következőben szeretném megvalósítani a bentlakásos idősek otthonát. Hiszen nagy szükség és igény is van rá az elöregedő lakosság miatt.

F.M.: Negyedik ciklusát tölti a polgármesteri székben. Az már kiderült, hogy ez év októberében is ringbe száll. Mi hajtja?

K.V.: Negyedik ciklusban vagyok polgármester, a Fidesz-KDNP jelöltjeként nyertem el a tisztségemet. Ez évben ismételten ezekben a színekben kívánok indulni a választáson. Ezt megelőzően a közigazgatásban dolgoztam, a polgármesteri hivatalban. Dombrád város nekem mindent jelent, minden lakóját és utcáját ismerem, tisztában vagyok gondjaikkal, osztozom örömeikben. Munkám során a hozzám fordulókon igyekeztem humánummal, empátiával lehetőségeimhez mérten segíteni. Római katolikus vallású vagyok, tagja az Egyházközségi Képviselő-testületnek és a Katolikus Karitásznak.

F.M.: Család?

K.V.: Férjem mezőgazdasági, műszaki, kereskedelmi egységet vezet vállalkozóként. Mindketten vallásos elkötelezettségben éljük mindennapjainkat. Ő a református egyház presbitere. Két gyermekünk van, Zsolt és László. Zsolt nős, ő is és felesége is közgazdász. Két gyermekük van, Dávid és Dorottya. László fiam a Budapesti Rendőr főkapitányság rendőrtisztje.


- FrissMédia -

Fotó: Szabó Sándor