KÉK FÉNY
Egy motoros halálát okozhatta - vádat emeltek egy traktoros ellen
Tavaly nyáron egy 33 éves férfi motorjával Mátészalka felé tartott élettársához és másfél éves gyermekükhöz. Petya soha nem ért haza,

Az eset több szempontból különös, és rámutat arra, hogy a felelőtlen döntésnek olykor végső esetben halál lehet a következménye. Petya a Tivadart jelző táblánál halálos balesetet szenvedett: motorjával megcsúszott, elvesztette az uralmat a jármű felett és felborult. Először egy betonoszlopnak, majd egy mély, betonnal szegélyezett árokba csapódott. Annak ellenére, hogy a fiatal férfin volt bukósisak, védőfelszerelés, azonnal meghalt. Életét nem tudták megmenteni.

A mögötte közlekedő személygépkocsi vezetőjének elmondása szerint a motoros hirtelen elkezdett kacsázni, majd jött a becsapódás. A helyszínelők később apró, gyémántszerű üvegtörmelék lettek figyelmesek, ami a motorból nem származhatott.


Az idő kerekét egy órával visszaforgatva egy traktoros Gulács határában épp befejezte a föd megművelését, majd alkalmazottjával hazaindult a határtól öt kilométerre lévő lakására.

Kora délután indult hazafelé a traktorral, felhajtott a főútra, ahol kis idő elteltével azt tapasztalta, hogy a traktor hátsó szélvédője berobbant, ezernyi apró darabra tört szét, mintegy 12 méter hosszúságban beterítve az úttest jobb oldali sávját, illetve a vezetőfülkét is. Ez a motoros baleset helyszínétől körülbelül másfél kilométerre történt.

László, a vádlott megállt a traktorral, vissza is tolatott a helyszínre, de nem szállt ki a járműből, csupán onnan ellenőrizte a történteket, majd hazatért. A KRESZ szerint kötelessége lett volna az úttestre került üvegtörmeléket feltakarítani, de legalább megfelelő jelzéssel tájékoztatni a többi közlekedőt a veszélyről. Mindezt a vádlott elmulasztotta, noha tisztában volt vele, hogy balesetveszélyes helyzetet idézett elő - állapítja meg a vádiratban az ügyész.


Petya több mint egy óra elteltével közlekedett ugyanezen az útszakaszon a motorkerékpárjával, legfeljebb 82 km/h sebességgel. Ahogy az üvegtörmelékhez érkezett, vészfékezett a motorral, de közben elvesztette a stabilitását, nem tudta kikerülni az üvegcserepeket, a járművel felborult.

Az irányíthatatlanná vált motorkerékpár előbb az úttesten csúszott, majd nekiütközött egy betonozott kapubejárónak, a motoros pedig a vízelvezető árok kibetonozott aljára zuhant. Hiába viselt bukósisakot és speciális motoros öltözéket, olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen meghalt.

A vádlott stábunktól tudta meg, hogy vádemelés lett a balesetből. Elmondása szerint érthetetlen, hogy ebben az ügyben ő a vádlott. Mint mondja, traktorjának a szélvédője a motoros balesettől jóval távolabb, több, mint egy kilométerre robbant be. A törmelék jelentős része a traktor belsejébe hullott. Az igaz, hogy visszatolatott - mondja László, de nem látott törmeléket.

Az ügyészség ezzel szemben azt állítja, hogy a törmelék darabjai a traktor összetört szélvédőjének a maradványai. Az esethez ezért anyagszakértőt rendeltek. Feladata az volt, hogy a lefoglalt, traktorban talált törmeléket hasonlítsa össze a baleset helyszínén talált anyagmaradvánnyal. A szakértő megállapítása a vád szempontjából perdöntő, egy gyártásból származik mindkét anyagminta.

Az ügyészség azt indítványozta a vádiratban, hogy a bűncselekmény elkövetését tagadó vádlottat a bíróság felfüggesztett fogházbüntetésre, továbbá pénzbüntetésre ítélje, valamint tiltsa el a közúti járművezetéstől.

Az ügy tárgyalása a Fehérgyarmati Járásbíróságon lesz.

- FrissMédia -