AKTUÁLIS
Egy 1888-ban készített harang jelzi a hullámverést Kisvárdán
Ma kitárta kapuit a jelentős fejlesztés során több újdonsággal kibővített Aqua Cinema, más néven a kisvárdai strand.

Bár az időjárás nem igazán kedvezett a strandolóknak - most is szakad az eső -, azért sokan kíváncsiak voltak a strand szolgáltatásaira a nyitás napján. Mi meg arra, hogy egy ilyen nagy létesítmény hátterében milyen technika dolgozik vagy például mennyi vizet használ el a hét medence egy feltöltéssel. Kérdéseinkre a választ Bányai László, a strand vezetője adta meg.

A jelenleg működő medencékben összesen 3 975 köbméter, vagyis 3 millió 975 ezer liter víz van, ennek tisztításáról a legkorszerűbb keringtetőrendszerű vegyszeres tisztítási technológia gondoskodik, egészen elképesztő gépészeti háttérrel. A víz minőségét folyamatosan műszerek szondázzák és a mért értékeknek megfelelően adagolják a fertőtlenítőszert a vízhez.

A csúszdapark működtetését 16 darab nagy teljesítményű szivattyú biztosítja, a felpumpált víz segíti a magas szintű csúszásélményt.

Ezek a berendezések 14 másodpercenként összességében egy kilowatt áramot fogyasztanak. Napi szinten több ezer kilowatt csak az, amit a csúszdapark elhasznál. Összehasonlításképp: egy átlagos családi ház havi villamosenergia-fogyasztása 250-300 kilowatt. A strand teljes üzemben óránként megközelítőleg 600 kilowatt áramot fogyaszt. Arról, hogy a biztonság a legmagasabb szintű legyen, több tucat dolgozó gondoskodik, kezdve az úszómesterektől a csúszdákat felügyelő dolgozókig.

A kibővített hullámmedencébe óránként harangkongatás hívja a fürdőzőket. Bányai László éppen a harang helyét keresi, miközben elmondja nekünk, hogy az már régóta itt szolgál a kisvárdai strandon. Bár az elmúlt évben pihent, most ismét méltó helyére kerül. A kis harangon egyébként az öntés évének 1888 van feltüntetve.


A Balit idéző masszázsmedence vízköpőit aprólékos munkával Zoli formálta meg, aki egyébként színházi díszlet- és jelmeztervező és sokat találkozhattak vele például huszáros rendezvényeken. Merthogy Zoli huszárkapitány is, no meg bőrdíszműves – amolyan mindenes. Az ő keze munkáját dicsérik az Egyiptomot megidéző fáraószobrok vagy a hajóroncsok élethű másait.

Épül a strandröplabda-pálya is, az árnyékolók és sok apró, de annál fontosabb kiegészítő.

Jelenleg négy büfé szolgálja ki a vendégeket, köztük az egyik igazi veteránnak számít: a rendszerváltás óta a stranddal él, lélegzik a Göncz büfé. És persze aki a hőségben jegeskávéra vagy valamilyen kávékülönlegességre vágyik, a strand területén megtalálja Kisvárda kedvenc kávézójának helyi standját, a Warda Coffee Roasters-t.


- FrissMédia -