AKTUÁLIS
Egész Ajak beleremegett az esti buliba - fotók, videó
Elkezdődött a térség egyik legnagyobb, nemzetközileg is elismert fesztiválja, az Ajaki Nemzetközi Lakodalmas és Hagyományőrző Fesztivál. Idén már a 11. a sorban, dupla költségvetéssel, színvonalas műsorparádéval. Ajak felismerte, hogy tömegeket nem csak mulatós szenével lehet megmozgatni és bizony megyénk dúskál a tehetséges fiatalokban, akik Ajaktól távol ismert és elismert művészek. Van mire és van kikre büszkének lenni. Péntek este igazi örömzenében volt része több ezer embernek.

No, de ne szaladjunk ennyire előre, ugyanis Kövér László házelnök nyitotta meg a XI. Ajaki Nemzetközi Lakodalmas fesztivált péntek délután. Ő egyébként a rendezvény fővédnöke. „Ajak a jövő városa, ahol az értékek találkoznak” - idézte a házelnök a település jelmondatát. Ebben a mottóban megjelennek a helyiek által évszázadok alatt létrehozott örökség mellett a magyarság évezredes nemzeti összetartozásának és kétezer éves keresztény európai kultúrájának értékei is.

A házelnök kifejtette: a történelem azt tanítja mindannyiunknak, hogy csak úgy építhetünk jövőt magunknak és élhetünk teljes életet, ha tudjuk, kik vagyunk, honnan jövünk és merre akarunk továbbmenni. „A jövő legfontosabb és egyre sürgetőbb kérdése, lesz-e kellő számban gyermek Európában és Magyarországon” - hangoztatta Kövér László.

Kerekes Miklós, Ajak város polgármestere köszöntőjében felidézte, hogy 2019-et Ajakon a fiatalok évének nyilvánította a képviselőtestület, majd rövid visszatekintést adott a fesztivál 11 évéről. Úgy fogalmazott, hogy 11 évvel ezelőtt kiutat kerestek az akkori "állóvízből", szerették volna megmutatni, hogy mi is az az "ajaki hagyomány". Mára nemcsak hazánkban, de a határon túl, messze földön is ismertté tették az ajaki lakodalmast.

Éneklő polgármester és egy díszpolgári cím

Ezt követően Farkaslaka képviseletében Jakab Katalin olvasta fel a település polgármesterének, Kovács Lehelnek a levelét. Ekkor tudta meg Kerekes Miklós, hogy Tamási Áron szülőfaluja, Farkaslaka díszpolgári címet adományozott neki.

A köszöntőket követően a testvér-települések népviseletbe öltözött néptánc csoportjai adtak színvonalas ízelítőt hagyományos táncaikból.


A nagyszínpadon elsőként a Snapsz Band csapott a húrokba, hogy aztán a koncert utolsó két számába becsatlakozzon a város polgármestere, aki meglehetősen profi módon nyomta a rakendrollt...

Ahol az értékek találkoznak

Szabolcs megye lordjai és a miladyk: NAGY SÁNDOR, GUBIK PETRA, MÉSZÁROS ÁRPÁD ZSOLT, JANZA KATA, DOLHAI ATTILA, SZERÉNYI LÁSZLÓ

Hat fiatal művész, akikben nem csak az a közös, hogy számos musicalt vittek sikerre és ezek összefonódnak a nevükkel, hanem mindannyian kötődnek Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéhez, hiszen itt születtek. A csapat tagjai már többször bizonyították pályájuk során, hogy a zene és a színház az, ami meghatározza életüket és munkásságukat, és ezt magas színvonalon művelik. Erre alapozva megfogalmazódott bennük, hogy egy igazi nyári, pezsgő hangulatú esttel ajándékozzák meg szülőföldjüket.


A koncert végén tudta meg az ajaki születésű Gubik Petra, hogy Ajak képviselőtestülete díszpolgári címet adományozott neki, amit majd a szombat délutáni ünnepségen vesz át.

A városnappal egybekötött kétnapos programsorozaton a helyi hagyományőrző lagzi szinte minden jellegzetességét „eljátsszák” a helyiek. Az Ajak testvértelepüléseinek népcsoportjaival kiegészülő lakodalmas násznép a város egész területét bejárja. Ma megtörténik a lánykikérés, a kemencékben menyasszonypogácsa sül, a főzőedényekben pedig az elmaradhatatlan ajaki lakodalmas töltött káposztát készítik el.

Videónk a Szabolcs megye lordjai és a miladyk koncertből ad ízelítőt.



- FrissMédia -