KULTÚRA
Fesztivál
#Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivál
#előadás
#megyejárás
#Kazincbarcika
#Tiszadada
#Nyírbátor
#koncert
Ebbe beleborzong, mikor meghallja!
Mint írtuk korábban, ezen a héten zajlik a XII. Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivál, amelynek során vidéki településeken is bemutatkoznak a kórusok. A megyejárás keretében lesz koncert, többek közt Kazincbarcikán, Vállajon, Tiszadadán, Nyírbátorban és Gyürén is.

Zsúfolásig megtelt az 1823-1826 között épült, Szent György tiszteletére felavatott Református templom, hogy a hangverseny előtt megszenteljék az új kenyeret a történelmi egyházak képviselői. Méltóbb helyet nem is találhattak volna a megyejárás egyik állomásának, mint a nyírbogáti templomot, hiszen a bogáti ótemetőben nyugszik Vántus István, Erkel-díjas zeneszerző, aki számos kórusművet is szerzett és névadója például a nyírbogáti általános iskolának.

A nyírbogáti Református templomba három kórus érkezett, köztük Japánból a Fény Gyermekei gyermekkórus, akik Sachiko Mager vezényletével a Tavaszi szél című dalt szólaltatták meg tökéletes magyarsággal. A közönség vastapssal köszönte meg a fantasztikus élményt! A japánokon kívül fellépet Szabó Soma vezényletével a nyíregyházi Cantemus Fiúkórus, valamint a Kispesti Gyöngyvirág Vegyeskar, Borhy Csilla vezényletével.

Sachiko Mager, Kodály módszer szerint tanult és gyermekkarban énekelve nőtt fel. Már gyermekkorában erősen vonzódott a magyar zenéhez és kultúrához. Énekkarát - a Fény kórust - 20 évvel ezelőtt alapította azzal a céllal, hogy az évek során olyan énekeseket neveljen, akik egyszer majd olyan szépen tudnak énekelni, mint azok a magyar énekkarok, akik őt gyerekként annyira elvarázsolták. Jelenleg 3-18 év közötti gyermekek az énekkar tagjai, mintegy százan vannak.

A Tokio melletti Tokorozawa-ban élnek, és a városi iskolákban tanulnak. A Cantemus Kórusfesztiválon 40 fiatalabb, és 10 idősebb gyermekkel vesznek részt. Az énekkar nagy lelkesedéssel tanul szép kórusműveket és szívesen köt kórusbarátságokat külföldi énekkarokkal. Fogadtak már magyar, belga, bolgár, koreai, lett, orosz és lengyel énekkarokat, s énekeltek velük közös hangversenyeken, ami jelentős mértékben tágította a gyermekek világlátását. A Fény már háromszor járt Magyarországon, és nagy izgalommal készült a mostani látogatására is, új nemzetközi barátságok reményében.