NAGYVILÁG
Külföld
#usa
#amerika
#elnökválasztás
#donald trump
#Hillary Clinton
Donald Trump az Egyesült Államok 45. elnöke
​A közvélemény-kutatások alábecsülték egyes amerikaiak választási hajlandóságát.

Bekövetkezett, amire kevesen számítottak. Matematikai lehetetlenség innen kikapni: akkor sem veszítene Trump, ha a mostantól megszámolt összes szavazatot Clinton kapná.

A szoros küzdelmekről ismert Floridában egyértelműen a republikánus jelöltre szavaztak többen. Az előző választáson Ohio, Michigan és Wisconsin is komoly demokrata párti többséget hozott. Most pedig Trump győzelmét , annak ellenére, hogy korábban az exit pollok korántsem ezt jósolták.

A BBC híradása szerint Hillary Clinton a szállodájában marad és ma este már nem szólal fel. Kampánymenedzsere ment a Javits Center-be, ahol a demokrata támogatók gyülekeznek. John Podesta nem sokkal érkezése után hazaküldte az egybegyűlteket.

„Tudom, hogy nagyon hosszú este volt, de tudunk még egy kicsit várni? Még számolják a szavazatokat, és minden szavazat számít!” – mondta akkor az egybegyűlteknek Clinton kampánymenedzsere.

Nem sokkal később Donald Trump is megérkezett a New York-i Hilton szállodába, hogy üdvözölje támogatóit.

Hillary Clinton felhívta Donald Trumpot, és elismerte a republikánus jelölt győzelmét.

Orbán Viktor miniszterelnök Facebookon reagált az amerikai elnökválasztás eredményére: „Gratulálok. Micsoda remek hír. A demokrácia még mindig él.” – írta angol nyelven Orbán.

Köszönet és hála

Nem sokkal azután, hogy kiderült, Donald Trump már 270 elektori szavazatot kapott, eljött az ideje, hogy az Egyesült Államok leendő elnöke támogatóinak is köszönetet mondjon. Magyar idő szerint nem sokkal fél kilenc után először Mike Pence, alelnök-jelölt lépett színpadra, aki köszönetet mondott az amerikaiaknak, hogy hallatták a hangjukat és új elnököt választottak. „Történelmi éjszaka a mai” – fogalmazott a republikánusok alelnök jelöltje. Pence-nek jutott a megtiszteltetés, hogy az USA 45. elnökét a színpadra szólíthatta a republikánus tapsvihar közepette.