18 FIGYELEM!
Ez a tartalom olyan elemeket tartalmazhat, amelyek kiskorúakra károsak lehetnek.
Ha ön elmúlt 18 éves, kattintson az "Elmúltam 18 éves" gombra és a tartalom elérhető lesz.
Elmúltam 18 éves Nem múltam el 18 éves
KÉK FÉNY
Dombrádi gyújtogató: 23 év fegyházat kértek rá, de szerinte elfogult az ügyész
Jogilag és minden tekintetben abszurd, amit a vádlott állít, de tény, hogy ma a Nyíregyházi Törvényszék tárgyalótermében tárgyaláson kívül ez hangzott el a terhelt részéről: "Ügyész úr, Ön elfogult, máskülönben nem kérne rám 23 év fegyházat".

A teremben lévők először azt hitték, hogy rosszul hallják, de a vádlott, akit egyébként különös kegyetlenséggel több ember sérelmére elkövetett emberölés kísérletével vádolnak, megismételte a kijelentését. Persze egy ügyész jogilag a tárgyalási szakban semmiképp nem lehet elfogult, nincs ilyen lehetőség. Elfogultságot csak bíróval szemben lehet bejelenteni, akit ilyen esetben megnyilatkoztatnak, hogy elfogulatlanul tud-e az ügyben ügydöntő döntést hozni. Persze vannak törvényi tényállások, amik automatikusan kizárnak egy-egy bírót vagy esetenként komplett bíróságot az eljárásból, de ilyen esetben a törvényben előírt feltételek meglétére van szükség. Ugyanez vonatkozik az ügyészségre, vagy komplett ügyészségre, de csak a nyomozási szakban, vádemelést követően azonban ez a lehetőség bezárul.

Az ügyész minden esetben a nyomozati anyagok alapján, a nyomozó hatóság javaslatára emel vádat. A mértékes indítványt, amit az ügyész terjeszt elő törvényi rendelkezéshez igazodva, személyre szabottan alakítja ki az ügyészség. A dombrádi férfira egyébként minősített emberölés kísérlete miatt 23 év fegyházat kért az ügyész, amit a terhelt az előkészítő ülésen nem fogadott el. Állítása szerint nem akart embert ölni. Azonban az előző tárgyaláson az igazságügyi tűzszakértő egyértelművé tette, hogy a gyújtogatás emberéleteket követelhetett volna.

A mai tárgyalásra egyébként 4 tanú volt idézve, de közülük csak egy vette át az idézést időben, a többiek esetében a tárgyalás napjáig bezárólag nem volt törvényes az idézés. Ennek oka, hogy a tárgyalás napján vették át a bíróság levelét. Az ügy így érdemben nem mozdult előre, a bíró elnapolta és új határnapot tűzött ki az ügyben. A többszörösen visszaeső vádlott egyébként Budapesten van fogvatartásban és folyamatban van egy kisebb fajsúlyú ügye a Kisvárda Járásbíróságon is. A terhelt a mai tárgyaláson nehezményezte azt is, hogy ennyit kell utaznia egy-egy tárgyalásra és kérte, hogy inkább távmeghallgatással vegyen részt a tárgyaláson.


A férfit egyébként a vádhatóság rendkívül súlyos bűncselekménnyel vádolja. Emlékezetes, hogy korábban egy másik ügyben K. Gyulára első fokon a Nyíregyházi Törvényszék bírája nem jogerősen 18 év fegyházat szabott ki halmazati büntetésként minősített emberölés kísérlete miatt egy büntetlen előéletű terhelttel szemben. Ebből kiindulva a 23 év fegyház, mint mértékes indítvány talán a vádlott szemszögéből soknak tűnhet, de ha azt nézzük, hogy ilyen esetben akár életfogytig tartó szabadságvesztés is lehet a büntetése, ami 25 év, lehet, hogy eltúlzott. Azonban a bírót nem köti a mértékes indítvány. Ettől lefelé és felfelé is eltérhet. Előkészítő ülés esetében azonban a mértékes índítványtól többet nem szabhat ki a bíró.

Miért is kért az ügyész 23 év fegyházat a terheltre:

A vádirat szerint a férfi együtt élt édesanyjával és annak unokájával egy szabolcsi településen. A vádlott 2022. április 17-én ittas állapotban ment haza, majd korábbi fenyegetéseit beváltva meggyújtotta a bejárati ajtó melletti függönyt és közben megöléssel fenyegette a sértetteket. A lángokat észlelte a lakásban tartózkodó két sértett, akik az időközben odaérkező ismerősük segítségével eloltották a tüzet. Ezután a vádlott visszament a házba és megpróbálta betörni annak a szobának az ajtaját, ahová édesanyja és a gyermek bemenekültek előle. Miközben a férfi továbbra is megölésükkel, a ház felgyújtásával fenyegetőzött, a másik szobában lévő bútorokat, valamint a szobaajtóra terített plédet és az ablakon függönyként szolgáló textilt meg is gyújtotta. Eközben az unoka a szobaablakon keresztül kimenekült a házból. Mivel a vádlott édesanyja megérezte a füstszagot, kinyitotta a szoba ajtaját, ami előtt azonban ott állt a vádlott, késsel a kezében és szúró mozdulatot tett édesanyja felé. Az asszony ekkor két kézzel meglökte őt és sikerült kimenekülnie a házból. Az időközben értesített tűzoltók eloltották a tüzet, mely azonban a sértettek életét közvetlenül veszélyeztette, az esetleges tűzhalál az átlagost jelentősen meghaladó szenvedéssel járt volna.

A halálos eredmény kialakulását csak a sértettek védekezése, menekülése, valamint a tűzoltók közbeavatkozása akadályozta meg.