INTERJÚ
#leszfeszt
#dr. Török László
#kisvárdai jégpálya
#interjú
Csodaország épül Kisvárdán - beszélgetés a LESZ Feszt fesztiváligazgatójával
Mikor elkezdtünk időpontot egyeztetni az Alkossunk Várost Alapítvány „főgépészével”, dr. Török Lászlóval, igencsak gondban volt az igazgató: „Élesedik a fesztivál” – fogalmazott. Persze azért két megbeszélés között szorított nekünk is egy interjúnyi időt, így kifaggattuk az elmúlt évről és az idei tervekről.

Az Alkossunk Várost csapata, melynek tagjai ettől az évtől LESZ Feszt PROmotions néven fogják össze az összes rendezvényüket, egy pillanatra sem áll le. Akkor, amikor mások a fesztivál fáradalmait pihenik ki, a csapat már új terveket kovácsol, alkot, hogy fenntartsa az érdeklődést. Ilyen volt a műjégpálya ötlete is, amely december közepére Kisvárda varázslatos környezetében vált valóra, több ezer korcsolyázni vágyó nagy örömére.

Az önkormányzat - noha nem szokványos ötletekkel állt elő a csapat – partner volt és mindenben segítette az álom megvalósulását. Hiszen, mint fogalmazott Török László, „emberemlékezet óta nem volt jégpálya Kisvárdán”. Ebből az együttműködésből olyan, anyagiakban nem kifejezhető haszon származott, ami feledhetetlen élményekben nyilvánult meg.

Délelőttönként a diákoké volt a pálya térítésmentesen, olyannyira, hogy még a korcsolyabérletért sem kellett fizetniük. Délután a családoké, esténként a LESZ Feszt rezidens lemezlovasának, Vascónak köszönhetően a fiataloké volt a jég.

„Jó volt látni, hogy családok, fiatalok járnak ki és hogy kis lurkók tanulnak korcsolyázni” – idézte fel Török László beszélgetésünk elején.

F.M.: ez év decemberében is lesz jégpálya Kisvárdán?

- Annyira jól működött a jégpálya, hogy 2018-ra egy a bővített pályában gondolkodunk. Szeretnénk a programkínálatot is kibővíteni és a családoknak még több lehetőséget kínálni a tartalmas téli szórakozáshoz. (2017-ben 300 négyzetméter állt rendelkezésre – a szerk). Az, hogy valóban minden korosztály számára igazi meglepetés volt a kisvárdai jégpálya, ki sem bizonyíthatná jobban, mint egy hetvenes éveiben járó „jégtáncos", aki eddig, ha korcsolyázni akart, több tíz kilométert utazhatott szeretett sportja miatt. A férfi szinte együtt élt a kisvárdai koripályával, gyermekeket tanított korcsolyázni, korcsolyákat élezett és még egy jégtánc-kűrt is bemutatott mindenki nagy meglepetésére.

F.M.: a tavalyi évben nagyon sok világszínvonalú versenyt hoztak a megyébe. Ilyen volt a Leveleki Vasember, jetski-, wakeboard-bajnokság, de ide sorolhatjuk a vitorlás tábort. Az idén várható-e hasonló nagy volumenű sportrendezvény az Önök égisze alatt?

- Természetesen. Már van fix időpontunk például a Leveleki Vasembe Triatlon Kupára, ami ebben az évben június 16-án lesz és része az országos bajnokságnak. Június 18-tól indul a vitorlástáborunk, amikor is diákok csoportokban e vízi sport rejtelmeit sajátíthatják el. Fontos számunkra, hogy ezekkel az általunk szervezett programokkal egyéb járulékos haszon is lecsapódjon megyénkben. Ilyen a vendégéjszakák számának növelése, vagy a helyi vállalkozások élénkülése. De hogy ez működőképes legyen, ahhoz nem elég a szép környezet, a jól kiépített infrastruktúra - jó programokra is szükség van.

F.M.: Visszatérve Kisvárdára: mi lesz az első idei nagy dobás?

- A Kisvárdai Gasztrozenei Fesztivál. Igényes utcazene, körítve egy kis gasztrokalandozással, fűszerezve egy csipetnyi jó hangulattal. Mindez tálalva Kisvárda egyik legszebb helyszínén, a sétáló utcában. Itt minden adott egy kis húsvéti kalandozáshoz: négy zenei helyszín, street food és gourmet-különlegességek, finom ízek, finom dallamok, finom illatok, finom hangulat. Kell ennél több?

F.M.: Honnan jött az ötlet, hogy húsvétkor csináljanak fesztivált?

- Gyakorlatilag hiánypótló rendezvénynek szánjuk a kétnapos kavalkádot, hiszen húsvétkor nagyon sokan rendszerint elmennek otthonról. Ugyanakkor turisztikai szempontból térségünkben ez egy üres időszak, amit meg lehet, meg kell tölteni programokkal.

F.M.: Az alapítvány legnagyobb vállalkozását, a LESZ Fesztet idén immáron negyedik alkalommal szervezik. Mire számíthat a közönség, milyen újdonságokkal rukkolnak elő, kik lesznek a fellépők?

- Mintegy a fesztivál felvezetéseként klub-együttműködés keretében egy nyíregyházi étteremmel közösen a zeneiipar azon szegmensének tudunk fellépési lehetőséget biztosítani, amely nem annyira populáris, ugyanakkor igényes, szeretni való zenével kényezteti a nagyérdeműt. Ezek a klubesték jó lehetőséget kínálnak a kapcsolattartásra a közönséggel. Közben száz százalékra kapcsol a fesztivál szervezése, hiszen a negyedik LESZ Feszt belső világának tervein dolgozunk. Ez nem más, mint egy teljesen épített környezett az Alice Csodaországban mesebeli miliőt megteremtve. LESZ Feszt WONDERLAND: a csoda három napig tart! Erre a három napra a hoszteszek, hangulatfelelősök a mesehősök szerepébe bújnak. Így találkozhatnak majd a Kalapossal, a Bádogemberrel is. A cél hangulatában, látványában egy olyan varázslatos hely megteremtése, ami egyedivé teszi a LESZ Fesztet.

A két nagyszínpad fellépőinek névsora naponta bővül. A teljesség igénye nélkül velünk lesz: Nick Warren, Stadiumx, Yamina, Hooligans, Kiscsillag, Paddy and the Rats, Ruzsa Magdi, Wellhello, Margaret Island. A tavalyi év tapasztalata alapján ebben az évben a rockszínpad azonos méretű lesz, mint a pop, hiszen a LESZ Feszt végérvényesen átvette az egykori Hegyalja Fesztivál szerepét, ami egy rockzenei fesztivál volt.

F.M.: Egy turisztikai konferencián úgy jellemezték a LESZ Fesztet, mint a megye legnagyobb fesztiválját, amely rendkívül nagy potenciál a turizmus fellendítésében. Milyen lehetőség ez az Önök, illetve a megye számára?

- Az első évben a vendégek hetven százaléka Kisvárdáról és környékéről érkezett. 2016-ban ez az arány már csak negyven százalék volt. Vagyis egyre többen érkeztek a megyén kívülről és megjelentek a szomszéd országok zenerajongói is. A gazdasági haszon egyértelműen lemérhető, hiszen a fesztivált megelőző egy hónappal szállást már nem lehet találni, jelentősen növekszik a kiskereskedelmi forgalom. Hosszútávú haszon, hogy azoknak a fiataloknak, akik egy-egy kisvárdai fesztiválon szórakoznak és élményekkel feltöltődve térnek haza, később majd a gyermekei, barátai is felkereshetik megyénket, ha szüleik kedves emlékeket őriznek a nálunk eltöltött időről és Kisvárdáról… Nos, ezért kell jól csinálni és a csoda akkor nem csak három napig fog tartani.