KÉK FÉNY
Családjára gyújtotta a házat a dombrádi férfi - 23 év fegyházat kér rá az ügyész
A Nyíregyházi Törvényszék február 9-én tartott előkészítő ülést a különös kegyetlenséggel, több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntett kísérlete miatt K. József vádlottal szemben indult büntetőeljárásban.

Dr. Czakó Csaba főügyészségi ügyész az előkészítő ülésen a vádirat lényegét ismertette, amit a vádlott megbilincselve hallgatott végig. A vádirati tényállás szerint a férfi együtt élt édesanyjával és annak unokájával Dombrádon. 2022. április 17-én ittas állapotban ment haza, majd korábbi fenyegetéseit beváltva meggyújtotta a bejárati ajtó melletti függönyt és közben megöléssel fenyegette a sértetteket. A két sértett időközben odaérkező ismerősük segítségével eloltotta a tüzet. Ezután a vádlott visszament a házba és megpróbálta betörni annak a szobának az ajtaját, ahová édesanyja és a gyermek menekültek előle. Miközben a férfi továbbra is megölésükkel, a ház felgyújtásával fenyegetőzött, a másik szobában lévő bútorokat, valamint a szobaajtóra terített plédet és az ablakon függönyként szolgáló textilt meg is gyújtotta. Eközben az unoka a szobaablakon keresztül kimenekült a házból.


Mivel a vádlott édesanyja megérezte a füstszagot, kinyitotta a szoba ajtaját, ami előtt azonban ott állt a vádlott, késsel a kezében és édesanyja felé szúrt. Az asszony ekkor két kézzel meglökte őt és sikerült kimenekülnie a házból.

Az időközben értesített tűzoltók eloltották a tüzet, amely a sértettek életét közvetlenül veszélyeztette, az esetleges tűzhalál jelentős szenvedéssel járt volna.

A halálos eredmény kialakulását csak a sértettek védekezése, menekülése, valamint a tűzoltók közbeavatkozása akadályozta meg.

A vádlott többször volt már büntetve hasonló jellegű bűncselekmény miatt is, sőt jelenleg egy másik büntetőeljárás is folyamatban vele szemben. Figyelemmel arra, hogy a férfit akár életfogytig tartó szabadságvesztéssel is büntethető bűncselekmény elkövetésével vádolja az ügyészség, fennáll a veszélye annak, hogy a hatóságok elől elszökne, elrejtőzne vagy tanúk befolyásolásával megnehezítené a bizonyítást, ezért letartóztatásban van.

Az ügyész egyébként mértékes indítványában 23 év fegyházbüntetés kiszabását javasolta.

Az előkészítő ülésen a vádlott nem tett bűnösségét beismerő nyilatkozatot, nem mondott le a tárgyaláshoz való jogáról, így az eljárás február 28-án tanúk meghallgatásával folytatódik.

- FrissMédia -