KULTÚRA
Gasztro
Csak óvatosan! Nem minden virsli, ami annak látszik
Nincs igazi szilveszteri trakta legalább pár szál virsli nélkül. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) ezért minden évben e termékek laborellenőrzésével zárja fogyasztóvédelmi vizsgálatait. 2021-ben húszból öt virslinél tapasztaltak valamilyen jelölési hibát.

A Magyar Élelmiszerkönyv a virsli megnevezés használatát minimális fehérje- és maximált zsír-, víz- és sótartalomhoz köti. Az ITM akkreditált laboratóriumának vizsgálata húsz húskészítmény összetevőit, a virsli megnevezés feltüntetésének előírásszerűségét ellenőrizte. Az elmúlt időszak tapasztalatai kedvezőek voltak, 2018-tól 2020-ig – az éjféli visszaszámlálást idéző sorminta szerint – rendre három, kettő, egy hibára bukkantak. E tartós javuláshoz képest az idén feltárt öt helytelen jelölés váratlan visszaesést jelez.

2021-ben két termék (Karát – Bécsi Virsli sertés és marhahússal, főtt, füstölt, védőgázas csomagolásban, illetve a Wiesbauer Dunahús Prémium Bécsi sertés virsli juhbélbe töltve) zsírtartalma magasabb volt a megengedhetőnél, ezek így a továbbiakban nem árusíthatók virsliként. További két hentesáru (Sága Füstli KLASSZIK Füst ízesítésű virsli csirkehúsból 350 g, illetve a Virsli csirkemellel – Füstölt, hámozott baromfivirsli csirkemellel 280 g) esetében a címkén szereplő tápértékadatok nem egyeztek meg a laborban mért mutatókkal. Az egyikben zsírból volt több a csomagoláson jelzett mennyiségnél, a másiknak a zsírtartalma lefelé, fehérjetartalma felfelé tért el a tájékoztatástól. Ritkaságszámba menő, különös hibát vétett az ötödik elbukott virsli (TESCO füstölt, főtt sertés virsli nem ehető bélben, 200 g) forgalmazója. A termék tényleges sótartalma megfelelt az előírásoknak, ennek ellenére a feliratban a megengedettnél magasabb értéket szerepeltettek.

A kifogásolt virslik gyártóival szemben megtévesztő tájékoztatás és az előírások be nem tartása miatt fogyasztóvédelmi hatósági eljárás indult. A jelölési hibás termék csak akkor forgalmazható, ha a címkén tévesen feltüntetett értéket a valós mennyiségre javítják. Az Élelmiszerkönyvben megengedett legmagasabb zsírtartalmat felülmúló árucikk virsli megnevezéssel nem, helyette egyéb húskészítményként árusítható. A vizsgálati eredményeket összegző táblázat a fogyasztóvédelmi honlapon érhető el. A magasabb zsírtartalom miatt a Karát – Bécsi Virsli sertés és marhahússal, főtt, füstölt, védőgázas csomagolásban, illetve a Wiesbauer Dunahús Prémium Bécsi sertés virsli juhbélbe töltve készítményeket marasztalták el, így ezek nem árusíthatók a jövőben virsliként.

- MTI -

- FrissMédia -