KULTÚRA
​Cigány történetek címmel indul utazókiállítás
Istennel talállak, testvérem! Cigány történetek címmel utazókiállítást indított hétfőn a Néprajzi Múzeum Tiszakarádon.

Az Erdős Kamill ciganológus örökségét bemutató tárlat Tiszakarádon április 15-ig látható, majd Hajdúszovátra, Tiszakeszire, Bajótra, Kápolnásnyékre, Toronyra, Mosonmagyaróvárra, Devecserre, Iharosberénybe és Dombóvárra látogat - közölte a múzeum hétfőn az MTI-vel.

A Néprajzi Múzeum vándorkiállításának középpontjában a cigány közösségekben "álruhában járó", legendás kutató, a "szőke cigány", azaz Erdős Kamill (1924-1962) etnográfus, nyelvész alig ismert fényképei, kéziratai, magnószalag-felvételei, valamint az ezekből kibomló történetek állnak.

A kiállítás főcíme egy bevett cigány köszönési formula azon változata, amelyet Erdős a cigány barátaihoz írt leveleiben használt, és akkor, amikor ismeretlen cigány közösségekbe toppant be.

Bár a tárlat számos néprajzi témát érint (esküvő, sirató, hiedelmek, hagyományos mesterségek), nem a néprajzi tárgyakat, hanem az embert, az emberi kapcsolatok sokféleségét állítja középpontba korabeli fotók segítségével. A fényképek és a hozzájuk fűződő történetek révén érzékenyen rajzolódnak ki a cigány-cigány, cigány-nem cigány és a cigány cigányság iránt érdeklődő viszonyrendszerei.

A tárlat korabeli hangfelvételekkel és filmmel egészül ki, valamint olyan interaktív elemekkel, amelyek a kiállítás üzenetének mélyebb befogadását segítik elő.
Az utazókiállítást a Néprajzi Múzeum a Petőfi Kulturális Programon belül valósítja meg. Az országos programsorozat a Nemzeti Művelődési Intézet Térségi Kulturális Szolgáltatások Mintaprogram részeként a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával jött létre.

-MTI-