NAGYVILÁG
Külföld
#terrorizmus
#Terrortámadás
#brüsszel
Brüsszel már sohasem lesz a régi
Egy évvel ezelőtt, 2016. március 22-én a belga fővárosban, a Zaventem nemzetközi repülőtéren és az európai uniós negyed közelében lévő Maelbeek metróállomáson is terrortámadást hajtottak végre. Az öngyilkos merényletekben 32 ember halt meg és több százan megsebesültek, köztük két magyar állampolgár is.

Az elmúlt évben a belga kormány illetve a törvényhozás összesen harminc intézkedést hozott a biztonság javítása érdekében – mondta az MTVA brüsszeli tudósítója a Híradóban. Ilyen többek között, hogy házkutatást lehet akár éjszaka is tartani, fel lehet lépni a radikális imámok ellen – tette hozzá.

Lábbilincs, regisztráció és átalakított biztonsági rendszer

Eddig 8600 lakást kutattak át, 22 ezer embert és 1600 egyesületet átvilágítottak, megvizsgáltak a belga hatóságok. 72 embert és 51 egyesületet ellenőriznek folyamatosan terrorgyanú miatt. A börtönből kiengedett radikálisok lábbilincset kapnak és nincs többé névtelen feltöltős kártya, mindenkinek regisztrálnia kell hozzá. A repülőtereken pedig izraeli mintára alakították át a biztonsági rendszert: mindenütt jelen vannak a bombakereső kutyák, arc- és rendszámfelismerő kamerákat szereltek fel és szakemberek figyelik a gyanúsan viselkedőket. A metrókban 2300 nagyfelbontású kamerát helyeztek el és lecserélték átlátszó műanyagra a fém szemeteseket.

Rendőrök, tűzoltók és polgári védelmisek a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtér megrongálódott utascsarnoka előtt 2016. március 23-án, miután az előző nap két pokolgép robbant a légi kikötőben. A belga fővárosban az európai uniós intézmények közelében lévő metróállomáson is robbantásos merényletet hajtottak végre az Iszlám Állam dzsihadista szervezet terroristái. A merényletek következtében több mint harminc ember életét vesztette, kétszázhatvan megsebesült. (MTI/AP pool/Geert Vanden Wijngaert)

Rendőrök, tűzoltók és polgári védelmisek a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtér megrongálódott utascsarnoka előtt 2016. március 23-án, miután az előző nap két pokolgép robbant a légi kikötőben. A belga fővárosban az európai uniós intézmények közelében lévő metróállomáson is robbantásos merényletet hajtottak végre az Iszlám Állam dzsihadista szervezet terroristái. A merényletek következtében több mint harminc ember életét vesztette, kétszázhatvan megsebesült. (MTI/AP pool/Geert Vanden Wijngaert)


Így is van „rés a pajzson”

Több mint ezek katona és rendőr járőrözik folyamatosan az utcákon. De a rendőrség továbbra is túlterhelt, a számítástechnikai és a kommunikációs rendszerek elavultak. Még mindig vannak rések a biztonsági rendszeren. Ezért is van továbbra is hármas fokozatú készültség Brüsszelben.

Az elmúlt egy év alatt az élet visszatért a normális kerékvágásba, bár így az évforduló során több szakember is kihangsúlyozta, igazából már semmi sem lesz olyan, mint előtte.

Aggodalmat kelt a belga vezetésben az a tény is, hogy az országban megjelent az iszlamofóbia. Például egy télen készült felmérés szerint a belgák több mint fele úgy gondolja, hogy a bevándorlók gyerekei sosem lesznek igazi belgák. Hatvan százalékuk azt mondja, hogy a muzulmánok rá akarják erőltetni a saját életmódjukat az országra. 63 százalék azért fél a mostani menekültáradattól, mert muzulmánokról van szó, és a belgák hetven százaléka úgy véli, hogy az iszlám és a keresztény értékek nem összeegyeztethetőek. Ezek a számok azért is meglepőek, mert a belgák nagyon befogadóak voltak korábban – zárta végül a bejelentkezést a tudósító.

Egyperces néma csend

Megemlékezéseket tartottak Brüsszelben az egy éve elhunyt áldozatok tiszteletére. Az egyperces néma csenddel kezdődő évfordulón a Zaventem nemzetközi repülőtéren a várócsarnok előtt felállított emlékműnél Fülöp király koszorút helyezett el a tavalyi terrortámadásban elhunytak emlékére.

2016. március 22.

Egy évvel ezelőtt egymást követően két robbanás rázta meg a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőteret. Az első detonáció az utascsarnokban történt, ahol mindent elborított a törmelék és a hatalmas füst. A korábbi felvételek megrázó képein hallani az utasok kiáltozásait is. Az emberek pánikszerűen menekültek kifelé. A második bomba épp a menekülési útvonalon robbant fel. Svédország egyik európai parlamenti képviselője is az utasok között volt. A harmadik támadást fél órával később az európai uniós negyed közelében lévő Maelbeek metróállomáson hajtották végre. Az összehangolt merényleteket az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vállalta magára. A három öngyilkos merénylő egy dzsihadista csoport tagjai voltak, és belga állampolgársággal rendelkeztek. Az egész Európát sokkoló terrorakciókban 32-en meghaltak és háromszáznegyvenen megsebesültek, köztük két magyar állampolgár is.

Az első gyanúsított

A reptéri merénylőkről biztonsági felvétel is készült, amelyen egy kalapos férfi is feltűnt. Később kiderült, hogy a belga- marokkói állampolgár, Mohamed Abriniről van szó, aki a hatóságok gyanúja szerint szintén fel akarta robbantani magát. Tavaly áprilisban Brüsszelben tartóztatták le. Abrini azt vallotta, hogy a robbanás következményeit látva megijedt.

Párizs árnyékában

A brüsszeli támadások több mint négy hónappal a 130 áldozatot követelő 2015. novemberi párizsi merényletek után történtek. A hatóságok gyanúja szerint Abrini jól ismerte a jelenleg franciaországi őrizetben lévő, és a párizsi támadások megszervezésével vádolt Salah Abdeslamot is.

Belgiumban azóta is hármas, azaz súlyos terrorkészültségi szint van érvényben. A párizsi és a brüsszeli merényleteket radikalizálódott fiatal muszlimok követték el, akik közül néhányan Szíriából vagy Irakból tértek vissza, ahol felesküdtek az Iszlám Államnak.


Forrás: hirado.hu

-Friss Média-