Sütőtökös túrós-mákos torta, liszt nélkül
Hozzávalók a túrós-mákos krémhez:
50 dkg tehéntúró
2 tojás
10 dkg barna cukor vagy tetszés szerint több
1 evőkanál kukoricakeményítő
25 dkg mák
A sütőtök-krémhez:
50 dkg főtt sütőtök pürésítve
2 tojás
70 g cukor
1 teáskanál reszelt citromhéj
1 evőkanál kukoricakeményítő
A szószhoz a torta tetejére:
1 kis doboz tejföl
10 dkg főtt sütőtök pürésítve
2 evőkanál barna cukor
1 tojás
A túrókrém alapanyagait egy tálba tesszük és robotgéppel összedolgozzuk, majd hozzákeverjük a mákot. A megtisztított és feldarabolt tököt sütőzsákban kb. 20-30 perc alatt puhára sütünk 180 fokon.
A főtt sütőtöknek kikaparjuk a belsejét, majd robotgéppel pépesítjük. A tojásokat, a keményítőt, a cukrot és a citromhéjat hozzákeverjük a langyosra hűlt sütőtökhöz. Egy 22 cm átmérőjű tortaformát kikenünk vajjal, megszórjuk liszttel. A túrós masszát és a sütőtök krémet egy kanál segítségével rétegezzük. A forma közepén kezdjük a rétegezést, először egy adag sütőtökkrémet teszünk bele. Egy kanállal túrókrémet kanalazunk mellé, megpróbálunk szép körformát alkotni.
Így tesszük a töltelékeket a formába, egészen addig, amíg elérünk a széléig. Hogy a torta még szebb legyen, egy fogpiszkálóval vonalakat húzunk bele, a közepétől kifelé haladva. 170-180 fokos sütőben nagyjából 40 percig sütjük.
A szósz hozzávalóit összekeverjük. Kivesszük a tortát a sütőből és a forró süteményre öntjük a szószt, még 7-10 percre visszatesszük a sütőbe.
Kép és szöveg: Novák Viki