KULTÚRA
Gasztro
#sütőtök
#torta
#mák
Az ősz sztárja a sütőtök
Ez a menő összeállítás nemcsak egészséges, de isteni finom is. Liszt nélkül készül, paleo desszertként is beilleszthető akár diétába is, cukor elhagyásával. Sütésre fel!

Sütőtökös túrós-mákos torta, liszt nélkül

Hozzávalók a túrós-mákos krémhez:

 50 dkg tehéntúró

 2 tojás

 10 dkg barna cukor vagy tetszés szerint több

 1 evőkanál kukoricakeményítő

 25 dkg mák

A sütőtök-krémhez:

 50 dkg főtt sütőtök pürésítve

 2 tojás

 70 g cukor

 1 teáskanál reszelt citromhéj

 1 evőkanál kukoricakeményítő

A szószhoz a torta tetejére:

 1 kis doboz tejföl

 10 dkg főtt sütőtök pürésítve

 2 evőkanál barna cukor

 1 tojás

A túrókrém alapanyagait egy tálba tesszük és robotgéppel összedolgozzuk, majd hozzákeverjük a mákot. A megtisztított és feldarabolt tököt sütőzsákban kb. 20-30 perc alatt puhára sütünk 180 fokon.

A főtt sütőtöknek kikaparjuk a belsejét, majd robotgéppel pépesítjük. A tojásokat, a keményítőt, a cukrot és a citromhéjat hozzákeverjük a langyosra hűlt sütőtökhöz. Egy 22 cm átmérőjű tortaformát kikenünk vajjal, megszórjuk liszttel. A túrós masszát és a sütőtök krémet egy kanál segítségével rétegezzük. A forma közepén kezdjük a rétegezést, először egy adag sütőtökkrémet teszünk bele. Egy kanállal túrókrémet kanalazunk mellé, megpróbálunk szép körformát alkotni.

Így tesszük a töltelékeket a formába, egészen addig, amíg elérünk a széléig. Hogy a torta még szebb legyen, egy fogpiszkálóval vonalakat húzunk bele, a közepétől kifelé haladva. 170-180 fokos sütőben nagyjából 40 percig sütjük.

A szósz hozzávalóit összekeverjük. Kivesszük a tortát a sütőből és a forró süteményre öntjük a szószt, még 7-10 percre visszatesszük a sütőbe.




Kép és szöveg: Novák Viki