NAGYVILÁG
Külföld
#terrorizmus
#iszlám állam
#Törökország
#robbantás
#merénylet
Az Iszlám Állam vezetői szervezték az isztambuli terrortámadást
A keddi isztambuli terrortámadás egyik elkövetőjét szoros szálak fűzik az Iszlám Állam vezetőségéhez. A csecsen származású orosz Ahmed Csetajev már a januári és a márciusi isztambuli terrortámadások szervezésében is részt vett, 130 fős hadseregével ő a Kaukázustól északra fekvő területek toborzója és irányítója.


A 43 halálos áldozattal és 238 sebesülttel járó keddi isztambuli terrortámadás utáni nyomozás jelenleg egy Ahmed Csetajev csecsen hadúrra koncentrálódik. A férfi eddig már két isztambuli terrortámadásban is segédkezett: ő volt a fő szervezője a januári és a márciusi sétálóutcában elkövetett robbantásoknak is – írja a CNN és a Russia Today.


Fotó: Twitter / Daily Mail

Csetajev a második csecsen háborúban vesztette el egyik karját. Hivatalosan 2015-ben csatlakozott az Iszlám Államhoz (Fotó: Twitter / Daily Mail)


A csecsen származású orosz két éve csatlakozott a terrorszervezethez, az IÁ vezetőjének jobbkeze ajánlotta fel neki a Kaukázustól északra fekvő területek irányítását. Több mint 130 harcos tartozik hadseregébe, a török hatóságok szerint az isztambuli robbantók az ő emberei voltak. Márciusban érkeztek az Iszlám Állam szíriai fellegvárából, Rakkából.


Hogyan kerülhették el a török titkosszolgálatokat?

A török hatóságok titkosszolgálati jelentésekre alapozva eddig több mint 10 ezer embert tiltottak ki terrorizmus gyanúja miatt az isztambuli reptérről. Egyeseket azért nem engedtek be az országba, mert attól tartottak, hogy az Iszlám Állam kalifátusából érkeztek, másoknak a kiutazást tiltották meg, nehogy a terrorista gócpontokba utazzanak.

Ennek fényében továbbra is fennáll a kérdés: a három elkövető hogyan juthatott be észrevétlenül Európa harmadik legforgalmasabb repülőterére? A török hatóságok szerint a három támadó 3 hónapja érkezett Rakkából, öngyilkos mellényekkel és bombákkal felszerelkezve. Egy kis lakásban, elhúzott függönyök mögött dolgoztak Csetajev tervének tökéletesítésén.


Forrás: hirado.hu